/ Фото: Срђан Бољевић
03/03/2022 u 11:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приправницима у МУП-у плате касне 15 дана

До кашњења дошло због тога што нијесу на вријеме доставили извјештај о корисницима програма стручног оспособљавања, кажу из Министарства просвјете

Високошколци који у склопу програма стручног оспособљавања приправнички стаж обављају у Министарству унутрашњих послова (МУП) тврде да им прва плата касни преко 15 дана јер им Министарство просвјете, науке, културе и спорта још није уплатило новац, иако су почели 15. јануара.

Високошколци који раде у МУП-у у обраћању "Дану" истичу да су огорчени јер је преко 2.000 високошколаца примило плату, док они и даље чекају.

Како наводе, и осталим приправницима који су ангажовани у другим установама, приправничка плата је исплаћена тек прошле седмице са закашњењем од десет дана.

Наводе и да је за разлику од свих запослених којима је сада минимална плата 450 еура, њима тек половина просјечне плате од прошле године, односно око 260 еура.

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта "Дану" је саопштено да је дошло до кашњење исплате приправницима у поменутој институцији.

Према подацима министарства, прилику да се стручно оспособљава у 2022. години добила су укупно 2.723 високошколца.

– До кашњења је дошло због тога што нијесу на вријеме доставили извјештај о корисницима програма стручног оспособљавања – наводе из Министарства просвјете.

У владином извјештају о спровођењу стручног оспособљавања високошколаца се истиче да је прилику да се стручно оспособљава након завршетка студиjа кроз програм у последњих десет година добило више од 45.000 високошколаца у Црноj Гори.

– С обзиром на то да 195 лица, након првог круга повезивања послодаваца и корисника, ниjе добило послодавца, а имаjући у виду да jе остао велики броj оглашених слободних радних мjеста, организован jе и други круг приjављивања потенциjалних корисника програма. Након спроведеног другог круга, jош 44 корисника су добили послодавца, односно прилику да се стручно оспособљавају у 2022. години добила су укупно 2.723 високошколца. Након десет година спровођења програма, укупан броj корисника 45.247 jе добило прилику да се стручно оспособљавају. За програм 2021/22. године послодавци су исказали изузетно велико интересовање, што jе резултирало оглашавањем 12.560 слободних мjеста за стручно оспособљавање, док jе укупан броj лица са стеченим високим образовањем коjи се приjавио за учешће у Програму 2.847. У овогодишњем Програму стручног оспособљавања jе учествовало 777 корисника коjи посjедуjу рjешење о признавању иностране образовне исправе, од чега jе њих 724 добило прилику да се стручно оспособи – наводи се у документу.

Од укупно приjављених корисника, како се наводи, њих око 27 одсто jе високо образовање завршило у иностранству, од чега jе већина из Републике Србиjе и Босне и Херцеговине.

Статистички преглед из документа показуjе да jе евидентно како су послодавци наjвише тражили квалификациjе из области економиjе (960), права (954), рачуноводства, финансиjа и банкарства (378), електронике, телекомуникациjа и рачунара (338), грађевине (260), енглеског jезика и књижевности (255), туризма (251), архитектуре (248) и графичког дизаjна (238).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:15