/ - FOTO ILUSTRACIJA
30/11/2021 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Састанак представника Поморског факултета са представницима ресорних министарстава

Паноутсопоулос је упознао присутне са постојећим моделима сарадње и подршке у другим земљама

Одржан је састанак представника Поморског факултета Котор са представницима Министарства капиталних инвестиција и Министарства просвјете, науке, културе и спорта у Подгорици. Састанку је присуствовао и господин Athanasios Panoutsopoulos, шеф кадетског програма бродарске фирме Bernhard Schulte Shipmanagemenт (БЦМ) са Кипра. 

- Основна идеја састанка била је подршка свршеним студентима техничких студијских Поморског факултета Котор да лакше и брже дођу до квалитетног запослења на свјетским компанијама. Наиме, студенти студијских програма Наутика и поморски саобраћај, Бродомашинство и Поморска електротехника тренутно немају могућност учествовања у актуелном Програму стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем Управе за кадрове. На састанку су се разматрали различити модалитети подршке и стимуланса за младе људе да стичу високо поморско образовање и да као успјешни студенти имају прилику да лакше конкуришу и приступе реномираним свјетским компанијама. У том смислу, дискутовало се на тему могућег програма на основу којега би дипломираним студентима ових специфичних усмјерења био омогућен стимуланс у смислу одређене надокнаде за вријеме приправничког стажа, односно кадетуре. Такође, у тако развијеном програму, могле би да учествују и домаће и стране бродарске компаније на основу чијих гаранција би дипломирани студенти могли да конкуришу за приправничке надокнаде/додатке који би били дефинисани и обезбијеђени од стране Министарства капиталних инвестиција- наводе у саопштењу.

Паноутсопоулос је упознао присутне са постојећим моделима сарадње и подршке у другим земљама, уз савјете и препоруке за омогућавање реномираним компанијама да учествују у овом програму, као и за мјере предострожности које треба предузети како би овај програм био стимуланс младим људима да се посвете овој изазовној и лијепој професији, али их истовремено и заштитио од недостатка информација и самовоље бродарских компанија.

- У том смислу, сви студенти и све заинтересоване компаније имали би равноправан статус у оквиру програма. Представник компаније БЦМ истакао је и посебно задовољство перформансама алумниста Поморског факултета Котор који су данас успјешни поморци којима се повјеравају поморски системи најсавременијих бродова ове реномиране бродарске компаније. Овакав програм могао би да за почетак обухвати 100 свршених студената на годишњем нивоу, а почетак евентуалне реализације могао би се планирати за 2023. годину- наводе у саопштењу.

    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:29