Тамара Срзентић / Портал Дан
23/01/2022 u 12:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Слободна ријеч чува слободу свих нас

Изнад свега је стварање сигурног амбијента за ваш рад и процесуирање свих напада. Зато радује недавна измјена Кривичног законика у дијелу оштријих санкција за нападе на новинаре, поручила је ресорна министарка

Драге/и новинарке/и, ово је моја друга прилика да вам као ресорна министарка честитам овај важан јубилеј, који нас све обавезује да понудимо системске алате за побољшавање положаја у којима живите и радите, написала је на Твитеру Тамара Срзентић, министарка Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија.

- Имамо више разлога за оптимизам него лани. Друштво које може да се подичи својим новинарима увијек ће имати перспективу. Црна Гора је последњих деценија препозната и по томе што је критичка ријеч само снажила и бивала гласнија. 

Уз жељу да никада не утихне, јер слободна ријеч чува слободу свих нас, честитам Дан новинара - навела је Срзентић.

У Црној Гори, у којој демократија и медијске слободе нису на оптималном нивоу, новинарство никада није било лагодно занимање. Нажалост, како наводи, пред овом професијом појављују се бројни изазови.

- Финансијски проблеми са којима се суочавате посебно на локалном нивоу, могу бити превазиђени пуном примјеном програма Европа сад. Кроз Фонд за подстицање медијског плурализма заживјеле су мјере помоћи медијима, које могу ојачати њихову финансијску сигурност и осигурати боље услове за ваш рад. Унаприједићемо овај алат како бисмо осигурали да ове мјере државе директно осјећају запослени у медијима - истиче ресорна министарка.

Нагласила је да највише забрињава статистика напада на новинаре која је у 2021. достигла врхунац, са двадесетједним нападом.

- Изнад свега је стварање сигурног амбијента за ваш рад и процесуирање свих напада. Зато радује недавна измјена Кривичног законика у дијелу оштријих санкција за нападе на новинаре.

Видјевши како високополаризована медијска сцена у Црној Гори функционише, и колико се под утицајем центара моћи новинарство често ставља у службу политике, док ми системски рјешавамо медијску област, вјерујем да сте ви највећи чувари своје професије.

Сва важна питања која оптерећују вашу професију, адресирамо кроз израду Медијске стратегије и измјене медијских закона. Ови процеси су покренути са циљем да медији могу слободно и професионално да извјештавају, а да новинари раде у безбједном окружењу и на уређеном тржисту.

Опет вас охрабрујем да се удружујете кроз синдикалне организације како би се јаче борили за ваша права,да подстичете саморегулацију како се не бисте удаљили од вриједности професије,да се укључујете у израду докумената за уређење медијске сцене и своје ставове јасно заступате . наводи у честитки Дана новинара Црне Горе Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:46