/ - илустрација: Ж.Б.
20/06/2022 u 10:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Терзић: КЦЦГ увео низ нових процедура које се први пут раде у Црној Гори

Почетком ове године, обновили смо могућност трансплантације бубрега од сродног живог донора у иностранству. Од почетка године до данас, у иностранство смо послали девет парова, казао је Терзић

Клинички центар Црне Горе као централна и једина здравствена установа терцијарног нивоа збрињава најтеже и најкомпликованије пацијенте из државе, поручио је медицински директор КЦЦГ, Зоран Терзић са сједнице Одбора за здравство, рад и социјално старање.

Осим што је Клинички центар Црне Горе централна, образовна и кровна здравствена институција у Црној Гори током пандемије корона вируса показао да је стуб црногорског здравства, без оклијевања, без предаха и без одлагања радили смо на апсолутно сваком фронту, и сваког мјесеца смо се усавршавали што је резултирало увођењем нових метода, додао је он. 

- Само овога мјесеца, постигли смо велики успјех и у кардихурургији и дјечијој хирургији. КЦЦГ се сврстао међу десет европских установа у којима се изводи мини инвазивна видео асистирана кардиохирургија. Захваљујући сарадњи са колегама из Италије, очекујемо да за годину сви наши доктори буду обучени самостално да изводе ове изузетно захтјевне интервенције, а онда да постанемо референтна установа како би код нас пацијенти из иностранства долазили на лијечење. Овога мјесеца, такође, у Институту за болести дјеце први пут су изведене најсложеније операције аугментације бешике из области дјечије урологије, први пут је изведен хируршки захват “затварање отвора” на носној прегради примјеном силиконске протезе, као што је и први пут урађена операција урођеног дефекта дијафрагме и то примјеном нове методе у Црној Гори - мини инвазивне хирургије. Такође, од овога мјесеца у КЦЦГ радимо и анализе мутације најчешћих тумора што, такође, значи да више нема слања налаза у иностранство- објаснио је медицински директор КЦЦГ.

Он је поменуо и други низ нових интервенција које се први пут раде у КЦЦГ, као што су хибридна процедура анеуризме грудне, криоаблације атријалне фибрилације, хибридна васкуларна процедура транспозиције великих крвних судова на врату са имплантацијом стент графта у грудну аорту, корнеална цросс линкинг и окулопластична и хирургија сузних путева, „whole body“ сцинтиграфија са радиоактивним јодом (131-Ј WBS) код пацијената са диферентованим карциномима штитасте жлијезде, торакоскопско уклањање тимуса код дјеце, сцинтиграфија соматостатинских рецептора код пацијената са неуроендокриним туморима, а у току је едукација кадра Клинике за неурохирургију за ендоскопске процедуре.  

- Почетком ове године, обновили смо могућност трансплантације бубрега од сродног живог донора у иностранству. Од почетка године до данас, у иностранство смо послали девет парова- казао је Терзић.

Подсјетио је и да је КЦЦГ у посљедњих годину и по остварио сарадњу са болницама у Берлину, Минхену, Паризу, а да на отварању првог ПЕТ ЦТ скенера у Црној Гори, интензивно сарађују са колегама из Међународне агенције за атомску енергију.

- Током најјачег удара корона вируса отворили смо сопствену ПЦР лабораторију, утростручили смо кисеонични капацитет, а први пут од отварања КЦЦГ 1974. године реновирали смо операциони блок Института за болести дјеце, Центар за клиничко лабораторијску дијагностику, Центар за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, а припремамо се за реконструкцију Центра за физикалну медицину и рехабилитацију. Не мање важно, у току је обнова Центра за припрему и дистрибуцију хране и сервиса за прање и пеглање веша- подсјетио је Терзић.

Осим тога, реновирана је и амбуланта педијатријске офталмологије уз набавку потребне апаратуре, инкубатора и мобилног респиратора за потребе неонатологије, плазмафлеx апаратом за педијатријску нефрологију, реновиран је оперативни блок са неопходном апаратуром и инструментима…

- Такође, у континуитету радимо на репарацији и куповини нових апарата јер у болници постоје апарати стари 15 и више година што је недопустиво и није чудо никакво што се кваре. У набавку нове опреме смо уложили преко четири милиона еура- закључио је др Терзић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:44