/ Foto: LAZAR RUZIĆ
29/06/2022 u 19:08 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U tri podgoričke škole ispod crte 420 učenika

Dva dana prije isteka upisnog roka popunjena sva mjesta za najtraženije smjerove

Drugog dana upisa učenika u srednje škole popunjena su mjesta na većini smjerova u Srednjoj ekonomskoj školi "Mirko Vešović, Medicinskoj školi i Gimnaziji "Slobodan Škerović" u Podgorici.

U Ekonomskoj školi su popunjena mjesta na dva smjera – ekonomski tehničar i pravno-administartivni, gdje su se prijavila čak 102 kandidata više nego što ima mjesta.

Za prijem u Medicinskoj školi na smjeru zdravstveni tehničar za dva dana prijavila su se ukupno 353 učenika, pa se njih 241 našlo ispod crte.

Za upis u podgoričku Gimnaziju je u prva dva dana konkurisalo 559 polumaturanata, a upisuju ih 466.

Treba napomenuti da su ovo podaci do juče poslijepodne, a učenici se elektronskim putem mogu prijavljivati u bilo koje vrijeme do četvrtka 30. juna u 15 časova.

Direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović" Biljana Vučurović kazala je za "Dan" da je za upis u tu ustanovu podnijeto 559 prijava. Za program Opšte gimnazije konkurisalo je 370 kandidata, a upisuju 308 učenika.

image

Vučurović

-FOTO: CULTURE CORNER

– Za odjeljenje Opšte gimnazije konkurisalo je 370 kandidata, dok dvoje ne ispunjavaju uslove, za dvojezično odjeljenje 108 i 11 koji ne ispunjavaju uslove. Za smjer sportske gimnazije imamo 29 kandidata, a 10 nije dopunilo sportsku dokumentaciju, dok dvoje ne ispunjava uslove. Za odjeljenje Filološke gimnazije dva učenika su ispod crte, a upisujemo 28 kandidata. Na odjeljenju matematike prijavilo se 15 učenika, dok četvoro ne ispunjava uslove – kaže Vučurović.

Direktorica Srednje medicinske škole u Podgorici Кristina Radoman kazala je za "Dan" da su i drugog dana upisa imali ogromno interesovanje polumaturanata za programe te ustanove. Ona navodi da su za smjer zdravstveni tehničar u prva dva dana upisa konkurisala 353 kandidata, a upisuju četiri odjeljenja, odnosno 112 učenika.

– Drugog dana upisa konkurisalo je 408 polumaturanata, od čega na smjeru zdravstveni tehničar 185, zubni tehničar 39, kozmetički tehničar 61, fizioterapeutski tehničar 43 i farmaceutski tehničar 63. Imali smo ukupno 25 učenika sa priznanjem "Luča". Uglavnom se prijavljuju odlični i vrlodobri polumaturanti, tako da smo zadovoljni kvalitetom kandidata – ističe Radoman.

Direktorica Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" Dijana Vujačić kazala je za "Dan" da su ukupno konkursala 233 učenika na programima ekonomski tehniar, odnosno 149 na smjeru pravno administrativni tehničar. Ekonomska škola na ta dva programa upisuje 196, odnosno 84 srednjoškolca.

– Imali smo oko 40 Luča koje su konkurisale za upis u našoj školi. Interesovanje je veliko i imamo znatno veći broj kandidata nego što je slobodnih mjesta – kaže Vujačić.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da se na konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

– Prijava na konkurs podnosi se 27., 28. i 29. juna 2022. godine (od 0 do 24 časa) i 30. juna 2022. godine (do 15 časova). Prijava se podnosi elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang-listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang-list – navode iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 01:14