/ - фото: МИНА
27/02/2022 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Злочин у Штрпцима: Ни након 29 година нису процесуирани сви налогодавци и починиоци

Према његовим ријечима, зло се стално повампирује, а суочавање с прошлошћу први је корак да једно друштво надвлада зло у себи, правдом, сјећањем и кајањем

Државне институције у Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини (БиХ) ни послије 29 година нијесу процесуирале све налогодавце и починиоце страшног злочина у Штрпцима, а посебно забрињава изостанак воље да се пронађу посмртни остаци страдалих, казао је члан Извршног одбора Бошњачког вијећа Адмир Адровић.

Породице страдалих, амбассадор Палестине у Подгорици Раби Хантоули, представници Бошњачког вијећа, Савјета Муслиманског народа Црне Горе, политичких партија, невладиних организација, положили су цвијеће на Спомен-парку на Побрежју, поводом 29. годишњице злочина на станици Штрпци.

Адровић је рекао да је трагична судбина страдалих драстично свједочанство ужаса који су узроковали мешетари национализма и великодржавних пројеката, али и опомена да извршиоци и налогодавци не смију проћи некажњено.

Према његовим ријечима, зло се стално повампирује, а суочавање с прошлошћу први је корак да једно друштво надвлада зло у себи, правдом, сјећањем и кајањем.

 - По ко зна који пут позивамо Владу и надлежна министарства да предузму све активности и мјере које могу допринијети утврђивању правде - кажњавању свих налогодаваца и починилаца злочина, проналажењу посмртних остатака жртава и да се у Црној Гори обезбиједи трајна социјална заштита породицама као цивилним жртвама рата -  навео је Адровић.

Он је рекао да се прије 29 година, на простору тадашње Савезне Републике Југославије, десио планирани ратни злочин, извршен над 20 недужних људи, само због њихових имена, вјере и националне припадности.

Адровић је казао да су од 2015. године у току невољни и спори судски процеси у Београду и Сарајеву гдје се води поступак према оптуженима за извршење злочина.

 - Државне институције у Србији, БиХ и Црној Гори, ни послије 29 година нијесу процесуирале све налогодавце и починиоце тог страшног злочина. Посебно забрињава изостанак воље да се пронађу посмртни остаци страдалих и на тај начин ублажи бол породицама - навео је Адровић.

Он је рекао да породице страдалих тешко преживљавају и да нијесу у могућености да прате суђења, нити да имају свог заступника.

Адровић је казао да сумњају „да је и то дио опструкције правде“.

Он је поручио да бошњачки народ и сви часни људи у Црној Гори немају право и не могу заборавити жртве злочина над цивилима отетим из путничког воза у станици Штрпци 1993. године.

 - Поводом 29 година од отмице из воза 671 у станици Штрпци и страдања 20 недужних људи, Бошњачко вијеће у Црној Гори у потпуности се солидарише са породицама и родбином страдалих и захтијева да се што прије прекине замагљивање правосудне одговорности - навео је Адровић.

Зоран Вујичић из Грађанске алијансе поручио је да што прије треба да се изабере главни специјални тужилац, чији ће први и основни задатак бити да се ријеши овај и сви остали злочини.

Како је навео, само на тај начин ће се макар мало ублажити бол свих оних чији су вољени страдали у претходном периоду.

Вујичић је истакао да ниједан, прије свега овај, а и сви остали ратни злочини који су се десили, не смију остати некажњени.

 - Све оно што је Црна Гора у претходном периоду урадила, а то су траљеве тужилачке истраге, судски поступци који су вођени на начин да свака пресуда падне, стратегија која је увођена да би се као рјешили ратни злочини, је било само бацање прашине у очи - сматра Вујичић.

Чланица младих Бошњачке странке Арза Шкријељ казала да да су се и ове године окупили да укажу на неопходност утврђвања свих чињеница, као и кривичне одговорности починилаца тог страшног дјела.

Она је поручила да је, такође, неопходно пружити дужну пажњу породицама страдалих.

 - Позивамо чланове новоформираног Тужлачког савјета да покрену све поступке у циљу проналажења истине - навела је Шкријељ.

Представник Савјета Муслиманског народа Црне Горе Кадрија Курпејовић казао је да надлежним органима државе желе да поруче да спроведу све мјере како би породице дошле до свог основног права - да се омогући да остваре статус цивилних жртава рата.

 - Савјет Муслиманског народа Црне Горе и ове године полагањем вијенаца жели да да пуну подршку породицама жртава да истрају у остваривању својих права -  навео је Курпејовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:52