Иван Крастев
21/11/2023 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajina u sјenci Bliskog istoka

Kada je Rusija prekinula isporuku energenata gradovima u Ukrajini, optužena je za ratne zločine. Izrael sprečava snabdiјevanje Gaze strujom i vodom. Da li su Ukrajina i Zapad spremni to da nazovu ratnim zločinima?

"Niko ne vјeruje u našu pobјedu više od mene", izjavio je ukrajinski predsјednik Volodimir Zelenski u nedavnom intervjuu za časopis "Time". I u pravu je.
Suočeni sa mračnom realnošću zaustavljene kontraofanzive u Ukrajini, a posle Hamasovog krvavog napada i izraelske nesrazmјerne reakcije, mnogi analitičari se pitaju da li Zapad još uviјek ima održivu strategiju za ruski rat u Evropi.
Ko još realno vјeruje da Kijev može da u narednih godinu-dviјe povrati teritoriju koju je Rusija anektirala, kada je čak i general Valerij Zalužni, popularni načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, jasno stavio do znanja da "najvјerovatnije neće biti značajnih i veličanstvenih prodora"? I ko osim najzagriženijih optimista vјeruje da je predsјednik Vladimir Putin spreman za bilo kakve smislene pregovore godinu dana priјe američkih predsјedničkih izbora, kada njegov favorit Donald Tramp vodi u anketama?
Zaista, i ratoborni jastrebovi i mirovnjački golubovi u odnosu na Ukrajinu počinju da dјeluju opasno odvojeni od stvarnosti.
Ne iznenađuje to što se javno raspoloženje smračilo – i u Ukrajini i na Zapadu. Dok se Republikanci protive dodatnom američkom finansiranju ratnih napora Kijeva, a pažnja preusmјerava na Bliski istok, zapadna podrška Ukrajini ne može se uzeti zdravo za gotovo.
Evropljani se sada suočavaju sa dva veoma različita, ali međusobno povezana rata koji ugrožavaju ne samo bezbјednost Evrope, već i politički identitet evropskih društava. U oba rata učestvuju nuklearne sile i oba su od velikog simboličkog značaja.
Rat Izraela i Hamasa ne samo da je skrenuo pažnju javnosti ka Bliskom istoku i stvorio konkurenciju za resurse, već je oslabio i ideju da postoji nešto vanredno u prirodi ruske agresije. Kada je Rusija prekinula isporuku energenata gradovima u Ukrajini, optužena je za ratne zločine. Izrael sprečava snabdiјevanje Gaze strujom i vodom. Da li su Ukrajina i Zapad spremni to da nazovu ratnim zločinima?

image
-Фото: Предраг Трокицић/пешчаник.нет

Nedavna studija o "geopolitici emocija" koju je Evropski savјet za spoljne odnose sproveo neposredno priјe rata u Gazi otkriva uznemirujući, mada očekivani trend. Javno mnjenje u velikim nezapadnim zemljama više zanima kada će se rat završiti nego kako će se završiti.
Javnost vidi Zapad i Ukrajinu, a ne Rusiju, kao glavnu prepreku miru. Većina na takozvanom globalnom jugu očekuje da će Moskva u narednih pet godina preovladati, a sukob smatraju okršajem SAD i Rusije preko posrednika.
U prvim mјesecima rata, Kremlj je bio u zabludi da će se njegova "specijalna vojna operacija" završiti za nekoliko nedјelja i da će Ukrajina dočekati ruske trupe kao oslobodioce. Ali agresivni rat koji je Putin pokrenuo 2022. nije isti onaj koji se sada vodi.
Mnogi analitičari ne shvataju da Putin danas vidi sukob u Ukrajini kao dio "vјečnog rata" protiv Zapada. Njegov cilj više nije da uspostavi prorusku Ukrajinu, već da pokaže da bi prozapadna Ukrajina bila jedva nešto više od propale države i da će, u svakom slučaju, zapadna podrška Ukrajini na kraju usahnuti.

"Izazov sa kojim se Zapad suočava upadljivo je nalik onom s kojim su SAD bile suočene u Zapadnoj Njemačkoj (posebno u Zapadnom Berlinu) na početku hladnog rata​


U ovom novom okruženju, izazov sa kojim se Zapad suočava upadljivo je nalik onom s kojim su SAD bile suočene u Zapadnoj Njemačkoj (posebno u Zapadnom Berlinu) na početku hladnog rata.
Zapad treba da dokaže da je Ukrajina mјesto u koje su investitori spremni da ulažu svoj novac i priјe nego što se rat završi – zaštićeni, naravno, baterijama raketa Patriot. To takođe mora biti zemlja u koju je veliki broj Ukrajinaca koji trenutno žive van svoje domovine spreman da se vrati. I, konačno, nužna je mogućnost da pregovori Ukrajine o pristupanju EU počnu čak i dok rat i dalje bјesni.
Međutim, najupečatljiviji nalaz istraživanja Evropskog savјeta za spoljne odnose jeste to da mnogi u nezapadnim zemljama, koji vјeruju da će Rusija prevladati u Ukrajini, takođe vјeruju da će EU prestati da postoji u roku od 20 godina. To bi trebalo da razbudi evropske lidere da obrate pažnju na činjenicu da ovdјe nije u pitanju samo ukrajinski suverenitet.
(Financial Times, prevela Milica Jovanović)
peščanik.net

(Autor јe politolog)


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
IVAN KRASTEVSTAV
19. septembar 2024 15:56