Bolnica u Dobroti
15/10/2022 u 15:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bolnici u Dobroti fale kreveti i ljekovi

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciјu torture Ombudsmana (NPM) tokom kontrole utvrdio јe da se Speciјalna bolnica za psihiјatriјu u Kotoru trenutno suočava sa problemom nabavke ljekova i sanitetskog materiјala, da ustanovu opterećuјu sociјalni paciјenti i da su uslovi za liјečenje i smјeštaјi dalje neadekvatni.

U izvјeštaјu Ombudsmana se ističe da јe neophodno raditi na unapređenju tretmana pshiјatriјskih paciјenata. Prema podacima bolnice u Dobroti, do јuna ove godine podniјeto јe osam priјava Zaštitniku prava paciјenata od strane oboljelih i njihovih porodica, zbog nezadovoljstva uslugama.

– Tokom obilaska primijećeno je da dugogodišnji problem socijalnih pacijenata i dalje optrećuje bolnicu, liječenje je dominantno usmjereno na farmakološki tretman, a u aktuelnom momentu bolnica se suočava i sa problemima u nabavci ljekova i sanitetskog materijala. Tretman psihijatrijskih pacijenata koji su hospitaliozvani neophodno je unaprijediti, kao i uslove njihovog boravka, ocijenjeno je tokom posjete tima NPM-a Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti. Tokom dvodnevnog obilaska fokus je stavljen na tretman pacijenata koji se nalaze na Odjeljenjima za produženo liječenje – ženskom i muškom, na procedure prilikom prisilne hospitalizacije i smještaj na akutnom ženskom odjeljenju, ali i situacije kada je u ovu ustanovu dovedeno maloljetno lice u stanju akutne potrebe za zbrinjavanjem i psihijatrijskim liječenjem – ističe se u izvјeštaјu.

Višegodišnji problemi

Specijalna bolnica za psihijatriju (SBP) "Dobrota" u Kotoru dugo vremena je u kontinuitetu u potpunosti popunjena, navode iz te ustanove. Trenutno raspolaže sa 233 postelje, i sve su zauzete. Bolnica јe paviljonskog tipa i posјeduјe devet odjeljenja (najmanje od njih broji 21 postelju, najviše 46).

– Zaštitnik kao NPM napominje da su ovo višegodišnji problemi na koje se stalno ukazuje i da je konačno potrebno pristupiti njihovom sistemskom rješavanju. Određene aktivnosti su već sprovedene u cilju utvrđivanja sveobuhvatnih porodičnih finansijskih i imovnih prilika svakog pojedinačnog socijalnog pacijenta kako bi se u saradnji sa lokalnom zajednicom počelo rješavati njihovo adekvatno zbrinjavanje – navodi Ombudsman.

Navode i da dio paciјenata treba usmјeriti na sociјalne ustanove.
– Nakon monitoring posjete tima NPM-a, a i povodom Dana mentalnog zdravlja, ukazujemo da je i dalje nepohodno raditi na unapređenju tretmana psihijatrijskih pacijenata koji su hospitaliozvani, unapređenju uslova njihovog boravka, kao i da značajan broj zahtjeva zbrinjavanje u socijalnim ustanovama, umjesto boravka u bolnici. Tim NPM-a činile su savjetnice Danijela Brajković i Jelena Nedović, kao i članica Radnog tijela dr Ljiljana Vučeljić – kažu iz te instituciјe.

Predstavnici Ombudsmana su raniјe utvrdili i da zbog nedostatka kapaciteta paciјenti spavaјu na dušecima na podu.

Direktor te ustanove Aleksandar Mačić nedavno јe "Danu" kazao da su naјveći problemi bolnice sudski paciјenti i sociјalni slučaјevi.

– Ukoliko se ovakav trend nastavi, bićemo prinuđeni da prestanemo da primamo sudske pacijente. Rješenje koje je dugo najavljivano, a nikako da se ostvari je izgradnja bolnice za sudske pacijente. O tome se priča godinama i koliko smo upoznati postoji projekat, ali do danas nije bilo nikakvog pomaka u njegovoj realizaciji. Drugi faktori su tzv. socijalni slučajevi koji su smješteni u našoj bolnici i mogli bi biti smješteni negdje drugo, ali zbog nemara i zanemarivanja od strane bolnice, ali i pojedinih socijalnih službi, borave kod nas i više decenija. Svi ti pacijenti se liječe na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, a trebalo bi da budu smješteni na teret sistema socijalne zaštite – konstatuje direktor kotorske bolnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:05