/ -SHUTTERSTOCK
16/07/2024 u 11:11 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Google nudi 23 milijarde dolara za kompaniju Wiz

Kompanija je u pregovorima o kupovini kompanije Wiz, koja se bavi poslovima iz domena sajber bezbijednosti za cloud.

Google, odnosno matična kompanija Alphabet, razmatra da potroši 23 milijarde dolara za kupovinu Wiza, startap kompanije za sajber bezbijednost u cloudu, sa partnerima koji uključuju Amazon i Oracle, izvještava WSJ.

To je skoro dvostruko više nego što je Google potrošio za kupovinu Motorola Mobility 2012. godine, što bi bio i najveći iznos koji je Google ikada platio za drugu kompaniju.

Wiz, sa sjedištem u Njujorku, nudi "uskladištene bezbednosne alate i skenere" za poslovni prostor, navodi kompanija. Wiz piše da obezbjeđuje korporativnu cloud infrastrukturu "stvarajući normalizovani sloj između okruženja u oblaku", omogućavajući preduzećima da "brzo identifikuju i uklone kritične rizike". Kupovina takve kompanije čini se posebno ciljanom ka Microsoftu, koji je nedavno bio meta višestrukih propuste u bezbijednosti.

Šef Google Cloud-a Tomas Kurijan bio je pokretačka snaga pokušaja ove akvizicije. Ako bude uspješna, to bi moglo da pomogne da se učvrsti Google-ova reputacija kao bezbijedna platforma u oblaku. Izgleda da je to bila ideja koja stoji iza kompanijine kupovine drugog startup-a za bezbijednost u oblaku 2022. u vrijednosti od pola milijarde dolara, kao i akvizicije kompanije Mandiant od 5,4 milijarde dolara koja je kasnije te godine otkrila hakovanje SolarWinds-a.

Dogovor "izgleda vjerovatan", navodi Tajms, ali bi mogao da propadne i rizikuje da izazove reviziju američkih regulatora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
GOOGLEWIZKUPOVINA
08. septembar 2024 03:47