AI analizira sastav vina / -FOTO: SHUTTERSTOCK
07/12/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija uvodi revoluciju u svijet vinarstva: AI analizira sastav vina

Iako algoritam postiže impresivnu tačnost od 99 odsto u identifikaciji odakle vino potiče, još uvijek se bori sa određivanjem godine berbe, sa uspješnošću od oko 50 odsto

U svijetu gdje su vinske prevare postale sofisticirana umjetnost, naučnici su pronašli novog saveznika u vještačkoj inteligenciji. Razvijen je algoritam koji sa izuzetnom preciznošću analizira hemijski sastav vina, identifikujući čak i specifično imanje odakle potiče grožđe.

Koristeći metodu gasne hromatografije, istraživači sa Univerziteta u Ženevi su analizirali 80 vina iz regiona Bordo u Francuskoj. Algoritam se ne oslanja na pojedinačna jedinjenja, već na cjelokupni hemijski profil vina, stvarajući jedinstveni "potpis" svakog uzorka.

- Prvi put pokazujemo da imamo dovoljno osjetljive hemijske analize da možemo da uočimo razliku. Rezultati algoritma se prikazuju na dvodimenzionalnoj mreži, gdje se vina sa sličnim hemijskim potpisima grupišu zajedno - ističe profesor Aleksandar Puže.

Zanimljivo je da su položaji klastera na ovoj mreži odražavali geografske lokacije vinograda. Ova otkrića ne samo da pomažu u identifikaciji lažnih vina, već pružaju i detaljan uvid u karakteristike svakog vinogradarskog područja.

Iako algoritam postiže impresivnu tačnost od 99 odsto u identifikaciji odakle vino potiče, još uvijek se bori sa određivanjem godine berbe, sa uspješnošću od oko 50 odsto.

Ovo istraživanje, koje će se uskoro pojaviti u naučnom časopisu "Communications Chemistry", ističe mogućnosti primjene mašinskog učenja u borbi protiv vinskih prevara. U Evropi, gdje vinske prevare prouzrokuju gubitke od tri milijarde eura godišnje, ova tehnologija predstavlja veliki korak naprijed.

Profesor Puže vidi šire mogućnosti primjene ove tehnike:

- Ovo bismo mogli da iskoristimo da otkrijemo koje mješavine bi nam dale još bolji kvalitet.

Time se otvara put ka revoluciji u procesu proizvodnje vina, čineći ga efikasnijim i ekonomičnijim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:50