Почиње Божићни пост / -LEON-WU-LQN0GYGN_IG-UNSPLASH
28/11/2021 u 06:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас почиње Божићни пост: Како да правилно постите

Строго се пости на води само сриједом и петком, док је понедјељком, уторком и четвртком дозвољено користити уље и вино, а суботом и недјељом и рибу

Божићни пост почиње данас и трајаће све до Божића, 7. јануара.

Како бисте испоштовали велики Божићни пост и причестили се 7. јануара, ових правила треба да се придржавате.

Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Затоустог, тјелесни пост не треба користи ако није повезан са духовним.

- Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гњевног човјека постао тих, од жестоког - благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тијело мучио?", преносе се ријечи Јована Златоустог у црквеним књигама.

Поред овог најважнијег правила, у Светом писму пише "љуби ближњег свог као себе самога", што значи да је човјек човјеку брат, због чега треба да будете толерантни, да поштујете и помажете другима, а то се може постићи само ако нисте бијесни и себични.

Такође, у посту се треба покајати, исповиједати, олакшати своју душу и очистити себе. Не треба тијело мучити постом ако ћемо бити бијесни, ако ћемо се свађати и жељети зло ближњем свом.

- У посту треба опраштати и наступати чиста срца - приповиједају свештеници.

Строго се пости на води само сриједом и петком, док је понедјељком, уторком и четвртком дозвољено користити уље и вино, а суботом и недјељом и рибу. Најстрожи пост је на Бадњи дан, када прави вјерници тога дана смију да буду само на води до вечере.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:30