/ Фото: Дан, Архива
20/11/2021 u 12:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како је говорио патријарх Иринеј: Радују ме промјене у Црној Гори

Говорио је да је смрт митрополита Амфилохија један од најтужнијих дана у историји СПЦ и да је српски народ остао без једне велике личности.

Од смрти патријарха Српске православне цркве Иринеја Гавриловића прошло је годину дана, а последњу изјаву медијима упокојени патријарх дао је за Нова.рс, кад је говорио о митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Годину дана без патријарха Иринеја

Патријарх је тада говорио о преговорима о Kосову, изборима у Црној Гори, као и о освећењу и завршетку радова на Храму Светог Саве у Београду. 

Патријарх Иринеј говорио је да је смрт митрополита Амфилохија један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве и да је српски народ остао без једне велике личности.

image
Фото: Дан, Архива

- Ово је један од најтужнијих дана за нашу Цркву. Велики губитак и велика жалост. Отишао је један добар човјек и врстан теолог. Нисмо то очекивали, надали смо се ће све бити добро завршено. Нека му Бог да вјечно блаженство. Лишени смо велике личности - говорио је патријарх Иринеј.

Након пораза Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића на изборима крајем августа, патријарх је изјавио да га радују промјене у Црној Гори. 

- И те како ме радују резултати избора и промјене у Црној Гори. Посебно се радујем што људи који долазе гледају много шире на проблеме. Мислим да ће они користити правилне начине за решавање проблема у тој земљи и да ће се Црна Гора вратити на прави пут, односно онај на које треба да буде - казао је тада патријарх Иринеј.

За Kосово је говорио да је неотуђиви дио Србије.

- Тамо је почетак свега. Морамо се борити за ту територију и морамо пронаћи пут да оно остане у оквиру наше земље. Сила отима земље и градове, али оно што се њоме отме једног дана се може и повратити. Управо је Kосово најбољи доказ за то, јер је много времена било под Турцима, па је ипак ослобођено - говорио је патријарх Иринеј.

Након вашингтонских разговора о статусу Kосова, патријарх је говорио да је „једини договор који Српска православна црква прихвата јесте онај у којем су Kосово и Метохија у саставу Србије”.

- То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није промијенило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увијек се упознајемо са материјом - рекао је у септембру патријарх, додајући да, уколико услиједи позив, они ће се укључити у преговоре око Kосова.

- Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Kосова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора - навео је патријарх. 

Kако је тада говорио, представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор, те он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.

- То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа - поручио је за Нова.рс патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј први је поглавар СПЦ који је сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:58