Цетињски богослови са професорима и патријархом Вартоломејом / -ПРИВАТНА АРХИВА
18/05/2022 u 12:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Матуранти Цетињске богословије у Васељенској патријаршији

Делегацију цетињске Богословије "Св. Петра Цетињског" угостио васељенски патријарх Вартоломеј у Васељенској патријаршији, а у сриједу 18. маја, на празник Преполовљена, учествовали су у литургијском сабрању у цркви некадашње богословске академије на острву Халки

Матуранти цетињске Богословије "Светог Петра Цетињског" са својим професорима ових дана налазе се на матурској екскурзији у Истанбулу, древном Цариграду - Константинопољу. Ученици 26. генерације обновљене Цетињске богословије са професорима ђаконом Благојем Рајковићем, Аполоном Мишченком и разредним старјешином Александром Вујовићем, са благословом Светог архијерејског синода Српске православне цркве, обилазе светиње у овом граду.

У уторак 17. маја обишли су Манастир Живоносни Источник, Цркву Богородице Влахерне и сједиште васељенских патријараха. Након обиласка Патријаршије и патријаршијске Цркве Светог Ђорђа и поклоњења моштима и светињама које се налазе у њој, цетињске професоре и ђаке и госте, на званичном пријему примио је Његова свесветост патријарх васељенски Вартоломеј, каже нам проф. Вујовић.

Учествовање на литургијама које води патријарх Вартоломеј

Како је рекао проф. Вујовић, у сриједу 18. маја, на празник Преполовљена, делегација Цетињске богословије учествовала је у литургијском сабрању у цркви некадашње богословске академије на острву Халки. Поред осталих сусрета и обилазака, на позив патријарха Вартоломеја учествоваће и на празничном вечерњем бденију у Цркви Светих цара Константина и царице Јелене, поводом њиховог празника, у петак 20. маја, на којој ће хоростатисати патријарх Вартоломеј. На патријархов позив, додаје Вујовић, молитвено ће учествовати и саслуживати и у литургијском сабрању 22. маја у Недељу жене Самарјанке, на Светој патријарашкој литургији у Цркви Светог Ђорђа у сједишту Васељенске патријаршије, којом ће началствовати патријарх Вартоломеј уз саслужење чланова Светог синода.

У поздравном говору патријарх Вартоломеј им је пожелио добродошлицу у древни град Константинопољ, рекавши да се осјећају као у свом дому. Присјетио се и свог драгог пријатеља почившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, и својих долазака у Црну Гору 1993. на полагање камена темељца за Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици и 2013. када је овај величанствени храм освештан руком цариградског и руског патријарха, и представницима других помјесних цркава. Патријарх Вартоломеј је професорима и ученицима Цетињске богословије, пожелио благословен боравак у граду, упутивши им очинску поуку.

Проф. Рајковић уручио је патријарху Вартоломеју пригодне дарове од митрополита црногорско-приморског Јоаникија, међу којима сликану икону Св. Василија Острошког Чудотворца, књиге, зборник радова о блаженопочившим јерарсима Цркве Христове, митрополиту Амфилохију Радовићу и епископу Атанасију Јевтићу, о устоличењу митрополита Јоаникија и књиге о Цетињској богословији.

Патријарх Вартоломеј је овом приликом све даровао са патријарашким крстом и и светињом са овогодишњег мироварења светог мира и књигом која је штампана поводом освештавања светог мира и са више издања књига Васељенске патријаршије за библиотеку Богословије.

После пријема у Васељенској патријаршији патријарх Варттоломеј је угостио професоре и матуранте на свечаном ручку. Поред гостију из Црне Горе на ручку су била и три викарна патријархова епископа из Њемачке и митрополит из Александријске патријаршије.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:16