Gojko Perović / Privatna Arhivа
11/05/2023 u 07:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Perović: U veličanstvenim kolonama istim korakom idu vjera i modernost

Ono što bi u buduće trebalo imati na umu jeste imperativ, pa gotovo mogu reći obaveza da ovakva sabranja i putovanja budu ukrašena isključivo crkvenim barjacima i ikonama. Mislim da ovo nikako nije prilika za politička i državna obilježja, naveo je on

Komentar protojereja-stavrofora Mitropolije crnogorsko primorske Gojka Perovića za portal Dan:

"Impresivne su slike naše omladine koja u velikom broju ispunjena vjerom i bogopoštovanjem ide u pohode Svetom Vasiliju.

U tim veličanstvenim kolonama spajaju se tradicija i budućnost Crne Gore. Istim korakom idu vjera i modernost.

Ova poklonička putovanja su lijep uvod u sami dan slave Svetog Vasilija koji će biti proslavljen liturgijskim sabranjem, kako u Ostrogu, tako i u drugim manastirima i crkvama naše pomjesne Crkve.

Ono što bi u buduće trebalo imati na umu jeste imperativ, pa gotovo mogu reći obaveza da ovakva sabranja i putovanja budu ukrašena isključivo crkvenim barjacima i ikonama. Mislim da ovo nikako nije prilika za politička i državna obilježja. Njima je mjesto na političkim skupovima, sportskim takmičenjem ili svadbama, ali ne i na vjerskim skupovima.

Crkvena sabranja su momenti koji našu pažnju treba da drže iznad zemaljskih tema. A posebno ovdje u Crnoj Gori gdje se u takvim prilikama molimo za bratski mir i ljubav, a protiv podjela i omraze. Eto prije samo nekoliko dana imali smo veličanstven litiju ulicama Podgorice povodom Markovdana, slave grada.

Tada su vjernici uslišili našu molbu i na tom blagoslovenom skupu nije bilo drugih obilježja osim crkvenih znamenja. I to tako treba da bude i da tako ostane, da bi Crkva bila Crkvom, a politika neka ide svojim putevima.

Međutim, za razliku od takvih gradskih litija ovi poklonicki pohodi su vise spontanog karaktera, ljudi dolaze sa raznih strana, i nije lako baš sve držati u isključivo crkvenom poretku. Otuda i ovaj komentar treba shvatiti kao molbu ili savjet kako se ponašati u narednim sličnim prilikama."

(FOTO) Hodočasnici iz Podgorice krenuli ka Ostrogu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:56