Папа и Патријарх Кирил / - Папа и Патријарх Кирил
30/03/2022 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

РПЦ се нада да ће се патријарх Кирил и папа Фрањо срести ове године

Како је саопштено, патријарх се 16. марта састао са папом путем видео конференције, чија је главна тема била ситуација у Украјини

Руска православна црква је саопштила да се нада да ће се патријарх Кирил и папа Фрањо поново срести ове године.

 - У припреми је састанак папе и патријарха који ће, надам се, бити ове године. То ће бити лични сусрет два поглавара“, рекао је митрополит Иларион, шеф Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве, преноси Етос.

Како је саопштено, патријарх се 16. марта састао са папом путем видео конференције, чија је главна тема била ситуација у Украјини.

Митрополит Иларион је објаснио да је овај онлајн разговор морао бити одржан без чекања на лични састанак, „јер се догађаји развијају веома брзо“.

„Прије свега, наравно, поглавари Цркава су истакли да је неопходно уложити све напоре да се несугласице разријеше мирним путем“, рекао је митрополит.

Према његовим ријечима, овакви преговори и лични састанци, иако нису непосредни него у онлајн формату, веома су важни за односе Руске православне и Римокатоличке цркве.

Први сусрет патријарха Кирила са папом Фрањом одржан је у Хавани 12. фебруара 2016. године. Једна од његових главних тема била је положај хришћана на Блиском истоку.

Иначе, на Западу, папу Фрања оптужују да није био довољно снажан у осуди „руске агресије“ на Украјину. Посебно, зато што он није лично критиковао предсједника Путина и патријарха Кирила.

Бискуп Франц-Јозеф Овербек, који је одговоран за сарадњу са Бундесвером, објашњава ово латиноамеричким пореклом садашњег поглавара Римокатоличке цркве: „Будући да је не-Европљанин, Фрањо вјероватно другачије схвата суштину и узроке сукоба него ми“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 22:05