16/06/2023 u 17:55 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Tri pitanja za...“ Dejana Abazovića

Regulativa na polju vještačke inteligencije je potrebna i mora biti fleksibilna za promjene koje će se dešavati, a dešavaju se brzo, kazao je on

Kada je u pitanju Crna Gora, u krugovima ljudi koji se bave tehnologijom vještačka inteligencija jeste zastupljena i sve više se o njoj govori., kazao je magistar telekomunikacija, informatike i elektronike i  IT stručnjak Dejan Abazović.

Ocijenio je da vještačka inteligencija počinje da se koristi, ali možda malo stidljivo.

- Genealno mi nismo dovoljno tu uradili, bez obzira što nije ni ostatak svijeta tako daleko otišao posebno kada je u pitanju regulativa, javno uređenje korišćenja onoga što pruža vještačka inteligencija i prateće tehnologije. U svakom slučaju mislim da ne kasnimo ali da smo nešto uradili genealno, osim što radimo pojedinačno, i nismo uradili previše, kazao je Abazović.

Kao član Savjeta za razvoj elektronske uprave u Vladi Zdravka Krivokapića kaže da je imao priliku da razgovara je o korišćenju vještačke inteligencije u državi i društvu.

- Te 2021. godine donijeli smo zaključke o potrebi usvajanja strategije razvoja vještačke inteligencije u Crnoj Gori, sa ciljem da do 2024/2025  bude i jedan primjeren zakon usvojen u Crnoj Gori, u koraku sa onim što se radi i u Evropskoj uniji, dodao je Abazović.


 

Kako je kazao, 43. Vlada nije rdila ništa u vezi sa strategijom i zakonom, a u Evropskoj uniji je taj zakon u pripremi.

- Mislim da ćemo i mi do tada nešto uraditi, kazao je on.

Ističe da je regulativa potrebna te da mora biti fleksibilna za promjene koje će se dešavati, a dešavaju se brzo. Naveo je primjer Chat GPT kojeg imamo sada, a kako kaže, najavljeno je da će se uskoro pojaviti Chat GPT 4 mnogo moćniji od prethodnika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:15