Честа слика на тротоарима / Дан
06/06/2022 u 08:00 h
Andrijana Dabanović, M.VuјisićAndrijana Dabanović, M.Vuјisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Тротоари прекривени жвакама, предузеће Чистоћа не посједује машину за уклањање

Не посjедуjемо машину за уклањање жвакаћих гума са тротоара, али не искључуjемо могућност да током наредног периода, у зависности од финансиjских могућности, размотримо њену набавку, кажу из Чистоће

Неки jе жваћу из досаде, други због тога што су нервозни, трећи из навике, а наjчешће сви жвакаће гуме баце гдjе би наjмање требало- на улицама, сjедиштима jавног превоза, у лифтовима, у учионицама... Због таквог понашања улице и тротоари имају туфнице које никако не одговарају имиџу главног града. Жваће их ко стигне и баца их гдје стигне. Многи велики градови посједују машине за уклањање жвакаћих гума са улица.

Оне раде на принципу водене паре и детерџента, а треба им пет до десет секунди да скину једну жваку. Чистоћа још нема овакву машину, већ их радници ручно уклањају. Грађани сматрају да би предузеће требало што прије да набави машину.

Драган Дабовић је некада радио у Чистоћи и каже да је то велики проблем који се тешко може ријешити уколико грађани не помогну.

– Људи не могу да схвате да радницима треба 15 минута да уклоне једну жваку, а и сами видите колио их има. Умјесто у корпу оне се бацају свуда около. Само грађани могу да ријеше овај пробле. Чистоћа би требала да има машину за уклањање жвакаћих гума. Знам да је то било у плану, али зашто није остварено не знам. И то није рјешење ако се свијест грађана не промијени – каже Дабовић.

image

Драган Дабовић

Дан

Дјечак Огњен Зечевић каже да се мора водити рачуна о томе гдје се бацају жваке након употребе.

– Жвакаће гуме треба да бацамо у канту, али прво у неки папирић, салвету или марамицу. Пошто највише дјеца жваћу жваке и увијек их залијепе испод клупа мислим да би требали организовати радионице о њима. Плочници сада имају црно-бијеле тачкице и то није лијепа слика – каже Зечевић.

image

Огњен Зечевић

Дан

Да Чистоћа мора набавити машину сматра Драган Брновић.

– Ово је ругло и машина се мора набавити. Ово је неодговорност и некултура – каже Брновић.

image

Драган Брновић

Дан

Из Чистоће, на чијем је челу Андрија Чађеновић, кажу да запослени свакодневно ручно одржаваjу jавне површине, те уз помоћ расположивог алата уклањаjу и жвакаће гуме са тротоара.

– Друштво не посjедуjе машину за уклањање жвакаћих гума са тротоара, али не искључуjемо могућност да током наредног периода, у зависности од финансиjских могућности, и уколико обезбиjедимо адекватне понуде са техничког аспекта, размотримо њену набавку. Ово jе проблем коjи jе евидентиран од стране надлежних служби друштва, и управо на наjкритичниjим локациjама jе постављен довољан броj корпи за одлагање ситног комуналног отпада. Стога молимо суграђане да ситни комунални отпад, укључуjући и жвакаће гуме, одлажу у корпе коjе су намиjењене за то – наводе из Чистоће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:10