Ernan Kataneo / INSTAGRAM RUBIX - INSTAGRAM RUBIX
09/08/2024 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Ernan Kataneo za portal Dan uoči nastupa na Rubix festivalu: Pripremite se za melodične i najnovije trake

Argentinski di-džej Ernan Kataneo (Hernan Cattaneo), kultno ime haus muzike, zatvoriće drugo izdanje Rubix festivala u Porto Montenegru. Uoči nastupa za portal Dan El Maestro otkriva više detalja o performansu, muzičkom ukusu i klabing sceni.

Kao sedmogodišnjak već ste slušali Pink Floyd, Led Zeppelin, Kraftwerk, a sa 12 godina ste počeli da stvarate svoju muziku. Za one koji ne znaju, možete li nam reći više o odrastanju i formiranju muzičkog ukusa?

- Moj ukus je direktno bio pod uticajem mojih dviju starijih sestara. One su me uvele u svijet "odrasle" muzike kada sam bio dijete i to je bila najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi u to vrijeme. Umjesto dečijih pesama, sa sedam godina sam slušao progresivni rok.

S obzirom na to da ste iz Argentine, zemlje poznate po tangu, da li Vas ta muzika inspiriše?

- Bilo je nekoliko zanimljivih projekata o tome. Najpoznatiji su vjerovatno Gotan Project i Bajo Fondo, ali mene su više privlačili američki soul i evropska elektronska muzika.

Mali nagoveštaj vašeg nastupa na Rubix festivalu?

Uvijek volim da puštam melodijsku muziku, počinjući sa dubokim tonovima i gradeći odatle. Međutim, na festivalima gdje nastupate posle drugih di-džejeva, ponekad nastavite njihov tok. Imam puno nove muzike sa moje etikete Sudbeat i novu produkciju koju sam radio u studiju.

Nastupi na otvorenim ili zatvorenim prostorima. Šta više volite?

- Stvarno volim oba jer su tako različita. Otvoreni festivali obično imaju veliku publiku i veliku muziku, dok su klubovi intimniji i u njima obično mogu puštati dublje ili mračnije zvuke.

Šta se promijenilo tokom svih ovih godina u muzici uopšte i u di-džejingu? Da li je danas lakše?

- Nova tehnologija je bila velika promjena, za dobro i loše, zavisno od toga na kojoj ste strani - bilo za pravljenje ili puštanje muzike. Definitivno je mnogo lakše i niko ne može to osporiti. Problem je što je u mnogim slučajevima kvalitet prešao na lakši/raspoloživi nivo i, naravno, muzika je patila. Ali sve je to veoma subjektivno.

Od Ernana do Maestra

Bogatu karijeru Ernana Katanea krasi preko trideset godina iskustva, trideset singlova i pedest remiksa. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu podzemne house scene. Njegovo ime postalo je sinonim za predanost, strast i neumornu posvećenost jedinstvenoj muzici, koju je teško definisati, ali je i te kako prepoznatljiva.

Hernan je osvojio srca ljubitelja eletronske muzike svojim legendaranim setovima, koji su nerijetko trajali cijele večeri. Osvajajući svaki kutak planete, od brazilskog Warunga, japanskog Yellowa, do Avalona u Los Angelesu i Ministarstva zvuka u Londonu, dokazao je zadivljujuć talenat i strast prema muzici.

Koju vrstu muzike slušate kod kuće?

- Pink Floyd, Depeche Mode, malo džeza takođe, i šta god moje tri kćerke puštaju.

Da li vaše ćerke i supruga vole elektronsku muziku?

- Da, vole, ali takođe vole latino muziku i tinejdžerski pop, kao što su Harry Styles, Taylor Swift ili Billie Eilish (mislim da je ona sjajna).

Preporučite nam tri pjesme ili numere za slušanje ovog ljeta.

- "Luttrell" - Sunshine Rodriguez, Jr. & Jan Blomqvist - "Destination Lost", "Asa" - Ame.

Imate li omiljenog di-džeja? Znam da nije lako reći, ali možete li možda izdvojiti nekoga?

- Danny Howells i Laurent Garnier su uvijek bili moji favoriti, a naravno, Frankie Knuckles zauvijek!

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 04:06