Погони Вектре Јакић мирују од 2018. године / -Б.Је.
08/04/2022 u 07:12 h
Bozo jelovacBozo jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Еколози из Пљеваља: Покренути што прије "Вектру Јакић", коришћењем пелета сачувати животну средину

"Вектра Јакић" има капацитет да дневно изврши резање 500 кубика дрвета и да за дан произведе 100 тона високо квалитетног пелета, чиме би се смањила употреба угља за гријање, сматра Милорад Митровић

Након што су цијене пелета, али и других енергената, наставиле да расту из Еколошког друштва "Брезница" позивају Владу Црне Горе да што прије ријеши питање производње у фабрици "Вектра Јакић". Истичу да у овој фабрици постоје изузетно добри услови за производњу пелета као и да је он далеко најквалитетнији у региону, те да би већим коришћењем пелета била заштићена и животна средина у граду под Голубињом.

-Фабрика "Вектра Јакић" има капацитет да дневно изврши резање 500 кубика дрвета и да за дан произведе 100 тона високо квалитетног пелета. Та производња би добро дошла за Црну Гору, али и за читав регион. Са производњом од 100 тона зауставио би се раст цијена пелета и зауставило би се нагло увећање коришћења угља за огрев - истиче извршни директор ЕД "Брезница", Милорад Митровић.

Он је истакао да се тренутно тона пелета набавља по цијени од 300 еура, што је за око 120 еура више него у истом периоду прошле године. Као додатни проблем Митровић истиче изостанак извоза пелета из Русије и Украјине.

-Русија је у претходним годинама производила око 2,2 милиона тона пелета, од чега је извозила око два милиона тона. Украјина је производила око пола милиона тона пелета, а већи дио је извозила. Сада се не може рачунати на те количине пелета - каже Митровић и наглашава да ће животна средина посебно бити угрожена ако дође до коришћења великих количина угља за огрев.

Створити услове за извоз биоенергента

-Пљевља имају ресурсе за производњу пелета. Огроимне количине су сировине, а у "Вектри Јакић" постоје и веома велики производни капацитети. Све то треба искористити и не само да се пелет производи за домаћу потребу већ и за извоз, каже Миладин Секулић и истиче да се нико не радује кризама али је и утешким временима потребно гледати како да се прошире производни капацитети.

Из пљеваљског повјереништва Уније слободних синдиката обнову производње у "Вектри Јакић" виде као добру могућност за запослење неколико стотина незапослених.

-Тренутна криза са недостатком пелета на тржишту захтјева брзу акцију око рјешавања кризе у "Вектри Јакић". Организовањем производње отворила би се нова радна мјеста и створили би се услови за смањење броја незапослених - истиче повјереник Уније слободних синдиката за Пљевља Миладин Секулић.

Он сматра да би се повећањем производње створили и услови да се цјена пелета смањи.

Компанија "Вектра Јакић" обуставила је производњу 2018. године, дугује одређеном броју радника од 15 до 30 плата, а води се и судски поступак пред Привредним судом око одузимања концесија на коришћење шума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:22