Каменолом у Бушњима / -Б.Је
11/11/2021 u 06:16 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Локална управа општине Пљевља за асфалт троши преко 300.000 еура годишње

Из локалне управе тврде да је само у овој години за набавку асфалта потрошено око 312.000 еура. Асфалт је допреман или се његово допремање очекује, најчешће, из Штитарице, односно с подручја мојковачке општине

 Иако локална управа на годишњем нивоу троши више од 300.000 еура за набавку асфалтне смјеше, на простору општине не постоји постројење за производњу асфалта, односно такозвана асфалтна база. Асфалт се некад производио у Пљевљима и практично последње тоне су произведене прије шест година. Испорука је извршена од стране "Вектре Јакић", а потом је уследила продаја производног система, услед лошег пословања компаније. Асфалтна база на подручју каменолома Бушње не датира из времена када је компанија "Вектра" покуповала неколико пљеваљских предузећа. Поменуто постројење је постајало још осамдесетих година прошлог вијека. Асфалт је прво производило локално предузеће "Брезница", а потом је асфалтна база прешла у руке "Грађевинара". Током 2008. године "Вектра" купује "Грађевинар". У првим годинама "Вектра" модернизује производњу асфалтне смјеше, да би потом дошло до обуставе производње и распродаје система. Тренутно је, према урбанистичким плановима, локација асфалтне базе једино означена у каменолому Бушње, али је тамо нема. У локалној управи наводе да другу локацију може једино да одреди ресорно министарство, односно Влада Црне Горе.

-Неку другу локацију за такозвану асфалтну базу може одредити Влада Црне Горе и тај дио посла није у надлежности локалне управе, казала нам је секретарка за уређење градског грађевинског земљишта Мира Чоловић.

Из локалне управе тврде да је само у овој години за набавку асфалта потрошено око 312.000 еура. Асфалт је допреман или се његово допремање очекује, најчешће, из Штитарице, односно с подручја мојковачке општине.

Пропали покушаји отварања асфалтне базе због негодовања мјештана

Претходних година предузеће "Црнагорапут" је покушало да отвори постројење за производњу асфалта у селу Црљенице, као и у градском насељу Потрлица. Међутим, на такве покушаје оштро су реаговали грађани, тврдећи да би асфалтна база изазвала додатна загађења ваздуха. Због тога није дошло до отварања поменутог постројења. У локалној управи вјерују да би постројење, поред умањења трошкова приликом асфалтирања градских и сеоских коловоза, омогућило и бољи квалитет асфалта.

-Ако бисмо имали асфалт произведен у Пљевљима, сасвим је сигурно да би његов квалитет био бољи него када се довози из неке друге средине, казао нам је Рубежић.

-Што се тиче Службе за развој и изградњу, ми смо у овој години утрошили или ћемо утрошити око три и по хиљаде тона асфалта.Свака тона асфалта кошта 85 еура, каже директор поменуте службе Ненад Рубежић.

Он наводи да и Секретаријат за комуналне послове, путеве и воде издваја значајна средства за набавку асфалта, јер се преко њега врши асфалтирање сеоских путева.

-Преко тог Секретаријата врши се набавка око три хиљаде тона асфалтне смјеше. Када се саберу овогодишња издвајања за асфалт, локална управа је потрошила или ће потрошити око 312 хиљада еура, казао је Рубежић.

Чуди да се нико од привредника није досјетио да на локацији у каменолому Бушње постави постројење асфалтне базе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 10:18