NJEGOŠEVA ULICA / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ
27/08/2024 u 17:25 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: 3.000 potpisa za postavljanje zatvorenih ugostiteljskih terasa

Građanska inicijativa, sa preko 3.000 potpisa, kojom se traži da se u Nikšiću omogući postavljenje zatvorenih ugostiteljskih terasa predate je Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić i Skupštini opštine.

Filip Kažić, advokat i dijela ugostitelja iz Nikšića kaže da se građanskom inicijativom traži da se uz ugostiteljske objekte koji se nalaze na Trgu slobode i Njegoševoj ulici predvidi postavljanje zatvorenih terasa, po programu privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić za period 2024-2029. godine, što je u skladu sa odredbom čl. 10 st. 6 Pravilnika o bližim uslovima za postavljanje, odnosno građenje privremenih objekata, uređaja i opreme.

- Mi smo analizirali koliko Nikšić ima hladnih, kišovitih, vjetrovih dana i sve to ukazuje da otvorena ugostiteljska terasa u suštini u Nikšiću pretežni dio godine ne može da funkcioniše. Ona može da funkcioniše mjesec i po, dva, do tri mjeseca. Sa druge strane, plaćate Opštini jednu od najskupljih cijena u Crnoj Gori, pa je tako u Budvi za prvu ekskluzivnu zonu cijena zakupa javnog prostora trotoara šest eura, u Nikšiću je 13, u Herceg Novom je osam, u Danilovgradu je osa. Ugostitelji treba da plaćaju čitave godine zakup, a to mogu da koriste svega između mjesec - dva“, rekao je Kažić i dodao da su o podnijetoj Građanskoj inicijativi obaviješteni predsjednik Opštine Nikšić i predsjednik Skupštine opštine Nikšić. Nikšićki ugostitelji i njihov opunomoženik  tražili su učešće u radu Skupštine opštine prilikom odlučivanja o ovoj inicijativi i u radu nadležnog organa prilikom izrade Programa privremenih objektata na teritoriji opštine Nikšić za period 2024 – 2029. godine.

Zahtjev ugostitelja je u skladu sa zakonom ali, ali to ne znači da je moguće predvidjeti zatvorene terase na svakom mjestu, kažu iz Agencija za projektovanje i planiranje. Arhitekta Mira Nikolić iz ove Agencije je mišljenja da je način na koji se postavljaju terase neprimjeren, pošto je stav struke da u užoj gradskoj zoni nije predviđeno postojanje zatvorenih terasa.

„AMD Zarubica company“ DOO je Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj podnio predlog o uređenja saobraćajne infrastrukture (pješački prelazi) u Njegoševoj ulici. Podnosilac predloga predlaže da se naloži uklanjanje postojećih pješačkih prelaza, odnosno obilježavanje novih pješačkih prelaza u produžetku glavne nikšićke ulice.

Advokat Kažić je rekao da su Sekretarijatu ukazali na određenu problematiku sa saobraćajnom infrastrukturom u Njegoševoj ulici, odnosno na nepravilno i nebezbjedno postavljene pješačke prelaze..

Iz Sekretarija za uređenje prostora i zaštitu životne sredine kažu da svi ugostitelji koji su zastaklili terase to uradili bez odobrenja i po svojoj volji.

Program privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, koji je donijet 2019. godine, istekao je 1. avgusta. Novi Program se donosi na period od pet godina i važiće do 2029. godine.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 09:36