Сеоским подручјима потребна боља инфраструктура; детаљ из села Влах / М.Н.
07/03/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бијело Поље припремила подстицаје за рурални и одрживи развој: Зауставити или успорити одлазак младих са села

Интенција овог програма јесте, између осталог, да се помогну они мањи пољопривредни произвођачи, газдинства и др. који не могу остварити субвенције преко државног агробуџета, истиче Јасмин Ћоровић

Општину Бијело Поље карактерише велики број села у којима живи готово половина становништва општине. Секретар Секретаријата за рурални и одрживи развој Јасмин Ћоровић каже да то захтијева посебну бригу и улагање у рурално подручје. Ћоровић наглашава и да је примјетан одлив становништва са руралног подручја што, како наводи, захтијева интервенцију локалне управе како би се тај негативни тренд зауставио или успорио.

– Предузимање мјера за подстицај руралног развоја и стварање услова за квалитетан живот и бољи стандард на том подручју представља неопходан предуслов да би се исељавање становништва зауставило. У прилог рјешавању ових проблема тече јавна расправа о програму мјера за подстицај руралног и одрживог развоја. Интенција овог програма јесте, између осталог, да се помогну они мањи пољопривредни произвођачи, газдинства и др. који не могу остварити субвенције преко државног агробуџета. Локални програм подстицајних мјера руралног и одрживог развоја за ову годину, узимајући у обзир и знатно нижа средства која су на располагању, има за циљ првенствено субвенционисање мањих пољопривредних произвођача, као и да се понуде подстицајне мјере које не постоје у државном агробуџету, а за којима се јавила потреба, с обзиром на сугестије од стране пољопривредника и њихових реалних потреба – наглашава Ћоровић.

image

Исмет Софтић

М.Н.

Софтић: Ојачати надзор над речним токовима

Секретар Спортско-риболовног друштва "Сињавац" Исмет Софтић истиче да Бијело Поље има неколико ријека: Лим, Бистрицу, Љубовиђу... које су неочуване и поприлично загађене, а рибљи фонд, просто речено, осакаћен.
– Све је више негативних утицаја на ријеке, у смислу загађивања вода, криволова, те нелегалне експлоатације шљунка из речних токова и осталих речних добара. Зато наше ријеке, иако ми то не желимо да признамо, могу постати извор заразе и нелегалних радњи. Зато се мора ојачати надзор над речним токовима. Поред надлежних републичких и локалних инспекција треба и грађани да се укључе и да заједничким снагама сачувамо Лим и његове притоке од загађења, уништавања рибљег фонда и криволова који је евидентан – наглашава Софтић.

Ћоровић додаје да сеоска подручја најчешће имају инфраструктурне проблеме због којих се, нарочито млади, исељавају и одлазе тражећи боље услове живота и егзистенцију.

– Сви на селу суочавамо се, неко више неко мање, са недостатком инфраструктуре од општег значаја, попут непостојања адекватних путева, мостова на мањим ријекама и потоцима, лошег водоснабдијевања, неуређених и неограђених сеоских гробља, лоших и ризичних појединих сеоских путева, дотрајале кровне конструкције, неуређених неопремљених просторија мјесних заједница, непостојање или нефункционалност сеоске расвјете итд. Све ово негативно утиче на свеукупну слику сеоског подручја смањујући квалитет живота на селу и његову примамљивост за живот – каже Тадиша Лековић, мјештанин Вранешке долине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:36