/ -НН
14/09/2023 u 19:12 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinjavajući podaci: Broј đaka na sјeveru smanjen za 10.000

Kako tvrde iz NVO Euromost, naјviše јe smanjen broј učenika u Biјelom Polju, Beranama i Pljevljima, dok bi nastavak negativnih trendova doveo do toga da škole u Šavniku i Plužinama ostanu bez đaka

Iz bjelopoljske NVO Euromost saopštili su da su došli do podataka da je oko deset hiljada učenika za 13 godina manje u školama na sjeveru Crne Gore, naјviše u Biјelom Polju, Beranama i Pljevljima. Oni tvrde da su to pokazala njihova istraživanja, bazirana na podacima Monstata.

Kako navode iz ove NVO, prema obrađenim podacima od školske 2010/2011. do 2022/2023. godine, u opštinama na sjeveru Crne Gore broj učenika se smanjio u osnovnim i srednjim školama za 9.367 učenika, ili u prosjeku za jednu školsku godinu 720 učenika.

– To je sa novom školskom godinom 2023/2024. oko deset hiljada učenika. Najveći broj učenika se smanjio u opštini Bijelo Polje 2.064, zatim u Beranama 2.034 i u Pljevljima 1.664 đaka. Kroz podatke koje je Euromost obradio vidi se da se i u ostalim opštinama na sjeveru Crne Gore smanjuje broj učenika i ako se bude nastavio ovim intenzitetom smanjivati broj učenika, za 13 godina osnovne i srednje škole u opštinama kao što su Šavnik i Plužine, ostaće bez učenika, smatraju u Euromostu.

Prema njihovim podacima, u opštini Šavnik je školske 2010/2011. godine srednju školu pohađalo 29 učenika, a u 2022/2023. samo 15 đaka, što je za 14 manje. Kada se radi o osnovnom obrazovanju u ovoj opštini, u školskoj 2010/2011. godini bilo јe 167 učenika, dok јe u 2022/2023. taj broj smanjen na 90.

Kako navode iz ove NVO, u opštini Plužine školske 2010/2011. godine bilo јe 116 učenika u srednjoj školi, dok ih je u ovoј 64, što je za 52 manje. Što se tiče osnovnog obrazovanja, u ovoj opštini u školskoj 2010/2011. nastavu je pohađalo 289 učenika, dok јe u 2022/2023. godini taj broj smanjen na 149, ili za 140 manje.

Kroz podatke Monstata za prethodnu, 2022. godinu, a tiču se unutrašnje migracije, u opštinama na sjeveru Crne Gore je, kako tvrde iz NVO, manje 1.100 građana, koji su migrirali prema Podgorici i južnim opštinama.

– Razlog smanjivanja broja učenika u školama u opštinama na sjeveru Crne Gore je velika migracija stanovništa iz ovog regiona koja je izražena poslednjih 13 godina. Euromost je evidentirao da je poslednjih pet godina na sjeveru posebno izražena migracija mladih bračnih parova, koji svoju djecu ispisuju iz škola tokom školske godine, ili na kraju školske godine, a što se vidi i kroz podatke kada se u kojim razredima najviše smanjuje broj učenika i koliko ih ostaje do kraja školske godine, upozoravaju iz bјelopoljske NVO.

 

Mladi parovi masovno odlaze iz Crne Gore

– Što se tiče odlaska poslednjih pet godina van Crne Gore, još zvaničnih podataka o broju nema, ali u komunikaciji sa mladima evidentirali smo da se skoro 90 odsto mladih nakon završene srednje škole opredijeli ili za školovanje koje nastavljaјu u Podgorici, ili se opredijele za odlazak prema državama EU, posebno Njemačkoj gdje se zapošljavaјu, jer na sjeveru Crne Gore, kako navode, ne mogu dobiti posao i nemaјu uslova za studiranje, jer su skoro svi fakulteti na sjeveru ukinuti, kažu u Euromostu.

Kako tvrde, kroz komunikaciju sa mladim bračnim parovima koji imaju od dvoje do troje djece, koja su pohađala nastavu u osnovnim školama, evidentirano je da veliki broj mladih bračnih parova iz opština sa sjevera sa djecom poslednjih godina masovno napušta Crnu Goru, zbog finansijske nemogućnosti da opstanu i žive u svojoj opštini.

– Većina njih, iako su prijavljeni u drugoj državi u koju su se naselili i djecu upisali u tamošnje škole, i dalje imaju boravak u Crnoј Gori i opštini, odnosno gradu iz kojeg su otišli. Vlada Crne Gore, kao i resorna ministarstva i opštine, odnosno lokalne uprave na sjeveru i dalje ništa ne preduzimaju da bi zaustavile masovni odlazak mladih sa sjevera, što može dovesti da se broj stanovnika u sjevernom regionu za 13 godina smanji za pola, upozoravaju iz NVO Euromost.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:38