Vinograd Šarkinovića / - D. JOVOVIĆ
05/05/2021 u 14:43 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dževat Šarkinović tvrdi da i Plav može da bude vinogradarski kraj

Nedaleko od Plavskog jezera, Šarkinović formirao vinograd na površini od 9 ari, a razmnožio je, na posebnim podlogama za sjeverno područje, veliki broj provjerenih sorti grožđa

Da vinova loza može da se uzgaja i da daje dobre prinose i na hiljadu metara nadmorske visine potvrđuje Dževat Šarkinović, inženjer i poznati poljoprivredni proizvođač iz Plava. On je u blizini svoje kuće, nadomak Plavskog jezera, formirao vinograd  na površini od  9 ari. Ističe da je vinograd ešpalirskog tipa sa Gijovim jednogubim sistemom uzgoja.

– Ovdje je zasađen veliki broj odomaćenih sorti vinove loze, koja evo već neku godinu daje odlične rezultate. Protekle godine su potekle i prve kapi plavske lozove rakije. Ako Bog da biće i vina – navodi Šarkinović.

Toploljubive kulture na Sjeveru

Šarkinović na svom oglednom imanju u Pavu, između ostalog, godinama gaji takozvane toploljubive kulture kao što su  lubenice, paprike, dinje, ali i  nesvakidašnje vrste voća.

Naglašava da je kalemljenjem uspio da stvori nove vrste vinove loze koji su prilagođene klimatskim uslovima za područje Plava.

– Veliki broj provjerenih sorti grožđa, riješio sam da razmnožim, na posebnim podlogama za sjeverni klimat. Da bi se na nekom podneblju grožđe uspješno uzgajalo raspoloživa literatura predviđa da prosječna godišnja temperatura treba da iznosi najmanje devet Celzijusovih stepeni. Sa sruge strane Plav ima prosječnu godišnju temperaturu od 7,6 stepeni, a moje grožđe izuzetno uspjeva. U tom ogromnom sortimentu ima i grožđa koje posle zrenja može da stoji i do dva mjeseca neubrano na čokotu a da pritom samo dobija na kvalitetu i aromatičnošću. To je potvrda  da i ovo područje pruža uslove za razvoj  vinogradarstva – tvrdi Šarkinović .

image
- Dževat Šarkinović

Ističe da visoke temperature ne pogoduju na pravi način zrenju grožđa

– U fazi zrenja, ako su noćne temperature iznad 17 stepeni Celzijusa, grožđe ne može dobiti aromatičnost, jer su aromati na tim temperaturama lako isparljivi. Zato ima mnogo sorti grožđa ukusnijih za jelo od podgoričkih – naglašava Šarkinović.

Po njegovim riječima veličina pojedinih grozdova u njegovom vinogradu prelazi težinu od dva kilograma . Način na koji je vršio odabir sorti zasnovan je na više parametara osobenosti vinove loze.

image

Čokoti loze koje proizvodi Šarkinović

– Loza za ovdašnje prilike treba da bude kratke vegetacije, da dobro odrveni i sazriju lastari, da podnosi niske zimske temperature od – 23 do – 32 stepena Celzijusa, da ima otpornost na osnovne bolesti, da ima dobre organo leptičke osobine, da bobice grožđa u kišnim danima ne pucaju i da su otporne na napad osa i insekata– naglasio je Šarkinović, dodajući da smatra da uz  pomoć države sjever Crne Gore i te kako može biti, između ostalog, i vinogradski kraj.

D. Jovović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
{"success":true,"message":null,"messages":null,"data":null,"logged_in":false}
21. april 2025 00:56