
Da vinova loza može da se uzgaja i da daje dobre prinose i na hiljadu metara nadmorske visine potvrđuje Dževat Šarkinović, inženjer i poznati poljoprivredni proizvođač iz Plava. On je u blizini svoje kuće, nadomak Plavskog jezera, formirao vinograd na površini od 9 ari. Ističe da je vinograd ešpalirskog tipa sa Gijovim jednogubim sistemom uzgoja.
– Ovdje je zasađen veliki broj odomaćenih sorti vinove loze, koja evo već neku godinu daje odlične rezultate. Protekle godine su potekle i prve kapi plavske lozove rakije. Ako Bog da biće i vina – navodi Šarkinović.
Naglašava da je kalemljenjem uspio da stvori nove vrste vinove loze koji su prilagođene klimatskim uslovima za područje Plava.
– Veliki broj provjerenih sorti grožđa, riješio sam da razmnožim, na posebnim podlogama za sjeverni klimat. Da bi se na nekom podneblju grožđe uspješno uzgajalo raspoloživa literatura predviđa da prosječna godišnja temperatura treba da iznosi najmanje devet Celzijusovih stepeni. Sa sruge strane Plav ima prosječnu godišnju temperaturu od 7,6 stepeni, a moje grožđe izuzetno uspjeva. U tom ogromnom sortimentu ima i grožđa koje posle zrenja može da stoji i do dva mjeseca neubrano na čokotu a da pritom samo dobija na kvalitetu i aromatičnošću. To je potvrda da i ovo područje pruža uslove za razvoj vinogradarstva – tvrdi Šarkinović .
Ističe da visoke temperature ne pogoduju na pravi način zrenju grožđa
– U fazi zrenja, ako su noćne temperature iznad 17 stepeni Celzijusa, grožđe ne može dobiti aromatičnost, jer su aromati na tim temperaturama lako isparljivi. Zato ima mnogo sorti grožđa ukusnijih za jelo od podgoričkih – naglašava Šarkinović.
Po njegovim riječima veličina pojedinih grozdova u njegovom vinogradu prelazi težinu od dva kilograma . Način na koji je vršio odabir sorti zasnovan je na više parametara osobenosti vinove loze.
– Loza za ovdašnje prilike treba da bude kratke vegetacije, da dobro odrveni i sazriju lastari, da podnosi niske zimske temperature od – 23 do – 32 stepena Celzijusa, da ima otpornost na osnovne bolesti, da ima dobre organo leptičke osobine, da bobice grožđa u kišnim danima ne pucaju i da su otporne na napad osa i insekata– naglasio je Šarkinović, dodajući da smatra da uz pomoć države sjever Crne Gore i te kako može biti, između ostalog, i vinogradski kraj.
D. Jovović