Милорад Додик / - РТРС
04/05/2022 u 18:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Додик: ЕУ санкције Русији изазваће проблеме на овим просторима

Додик каже да је “очигледно да ЕУ убрзава процес искључивања Русије из свих тих ствари” и поновио да “неће дозволити да БиХ уведе санкције Руској Федерацији”

Нови пакет санкција Европске уније према Руској Федерацији, који укључује забрану увоза руске нафте, сигурно ће произвести проблеме на овим просторима, оцијенио је у сриједу, 4. маја Милорад Додик, члан Предсједништва Босне и Херцеговине (БиХ), јавља Radio Slobodna Evropa.

-Ми се не можемо лако пребацити на нека друга тржишта, поготово на тржишта која су скупа. Велико је питање како ћемо у будућем времену. Имамо коректан однос са нафтном индустријом, односно са компанијом која се овдје бави тиме”, рекао је Додик, који је лидер Савеза независних социјалдемократа, владајуће странке у ентитету Република Српска која је и дио државне власти.

Додик каже да је “очигледно да ЕУ убрзава процес искључивања Русије из свих тих ствари” и поновио да “неће дозволити да БиХ уведе санкције Руској Федерацији”.

О ЦИК-у, Хрватима и Изетбеговићу

Што се тиче општих избора у БиХ, Додик је на конференцији за медије у Бањалуци оцијенио да ће бити проведени “у веома сложеним околностима, и међународним и онима у БиХ”.

Додик је за Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ казао да “можемо са правом да сумњамо да је подређена одређеним политичким интересима 'муслимана' у Сарајеву и дијела међународне заједнице”.

Он је поновио да избор чланова ЦИК-а БиХ, без обзира на судску одлуку, није законит” додавши да ће “Суд БиХ очигледно бити покриће за такве незаконите одлуке као што је то код ЦИК-а”.

Он је додао да “нема озбиљне земље на свијету да учесници политичког живота, поготово избора, не усаглашавају стандарде везане за изборе, а у БиХ је ту улогу преузео ЦИК”.

-Тема реорганизације живи дуго, Хрвати су са правом незадовољни у Федерацији БиХ. Апсолутно је исправно тражити оно сто је Уставом предвиђено, да се бира српски, хрватски, бошњачки члан. С правом су указивали Хрвати, велика је дипломатска акција била, морат ћемо сјести и договорити се да стабилизујемо ситуацију да дођемо до тих избора. Шта значи територијална организација? РС је недјељива-казао је Додик.

Осврнуо се и на недавну изјаву Бакира Изетбеговића, предсједника водеће бошњачке Странке демократске акције (СДА), “да ови избори треба да покажу да једна трећина Срба и Хрвата не може да одређује шта треба да ради 60 одсто 'босанских патриота”.

Додик је казао да је то “директан удар на Дејтонски споразум, а да на то нема никакве реакције”.

ЦИК расписао изборе за 2. октобар

У Бањалуци је одржан састанак владајуће коалиције у ентитету Република Српска, једног од два бх. ентитета. Домаћин састанка био је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Били су присутни лидери СНСД-а Додик, Народног демократског покрета Драган Чавић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, Народне партије Српске Дарко Бањац, а из Демоса замјеник предсједника Споменка Стевановић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да “владајућа коалиција у Републици Српској нема проблема у стратешком опредјељењу како да наступа на будућим изборима и сачува стабилност Републике Српске у сваком смислу”.

-Ми се избора не плашимо. Штавише, сматрамо се јединима који могу озбиљно са њима да се баве и да побиједе. Са друге стране, желимо да задржимо стабилност свих институција, да водимо одмјерену социјалну и добру националну политику и у нашим међусобним односима нема проблема по том питању- казао је Стевандић.

Замјеница предсједника Демоса Споменка Стевановић казала је да желе да се избори одрже 2. октобра.

-У БиХ је, још од потписивања Дејтонског споразума, једино у континуитету политичка криза, која уназад годину дана доживљава кулминацију- оцијенила је Стевановић.

Сљедећи састанак заказан је за наредну сриједу, а домаћин ће бити лидер Народне партије Српске Дарко Бањац.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине расписала је на сједници одржаној у сриједу, 4. маја Опште изборе који би се требали одржати у недјељу, 2. октобра 2022.

На овим изборима грађани БиХ бирају чланове Предсједништва и заступнике у Парламентарној скупштини БиХ, заступнике у парламентима ентитета Република Српска и Федерација БиХ те заступнике у десет кантона у Федерацији БиХ.

Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине још није усвојила буџет за прошлу, као ни за текућу годину.

Израда буџета за текућу 2022. годину, у којем би се требала предвидјети и средства за одржавање избора, још је у току.

Из ЦИК-а БиХ нагласили су да ће бити потребан већи износ од 11,72 милиона марака (више од шест милиона еура) колико је коштало одржавање претходних општих избора одржаних 2018. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:37