Милорад Додик / - РТРС
08/11/2021 u 14:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Додик након састанка са Ескобаром: САД фрустрирају потези РС

Према Уставу Босне и Херцеговине (БиХ) ентитети Република Српска и Федерација БиХ не могу самостално враћати надлежности које су у протеклом периоду пренесене на државу

Члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик изјавио након сусрета са Габриелом Ескобаром, специјалним изаслаником САД за Западни Балкан, да је јасно како нема реалног основа у вези конфликта у Босни и Херцеговини.

-Јасно да ни ја ни било ко рат као опцију није призивао ни у једном моменту. Сагласни смо да треба очувати стабилност и мир. Понудио сам да сви они који звецкају оружјем требају бити предмет брзих интервенција међународних снага и да нико не смије употребљавати оружје против других- казао је Додик.

Додик је рекао како Ескобар потезе Републике Српске сматра фрустрирајућим, али да ће, упркос томе "Република Српска наставити са преносом надлежности са државе на ентитет".

-Упознао сам га са нашим намјерама да ће бити уставне акције, да немамо намјеру да урушавамо територијални интегритет Босне и Херцеговине, нисам имао потребу да се правдам. Рекли смо да припремамо документе око основних ствари. Рекли да ћемо повући наше сагласности око Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког вијећа БиХ (ВСТВ) и Управе за индиректно опорезивање БиХ у наредних шест мјесеци. Република Српска ће наставити да брине о себи, то је једини начин да очувамо Босну и Херцеговину- рекао је Додик.

Како је казао, у понедјељак ће наставити са разговорима са коалиционим партнерима о преносу надлежности, те најавио да у уторак, 9. новембра путује у Турску гдје ће разговарати са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

-Ја већ имам санкције САД-а. Нисмо причали о санкцијама- нагласио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић казао је, након одвојеног састанка са Ескобаром, да ништа што се тиче промјена граница које су дефинисане у Дејтону неће бити прихватљиво Сједињеним Америчким Државама (САД).

-Оцјена господина Ескобара је да све што се дешава у БиХ је вјештачка криза и да не постоји реалан основ. САД стоје иза тога да Западни Балкан мора што прије ући у Европску унију. Улазак у ЕУ је за нас веома важан да заувијек затворимо врата балканске крчме-рекао је Комшић новинарима у Сарајеву.

Према Уставу Босне и Херцеговине (БиХ) ентитети Република Српска и Федерација БиХ не могу самостално враћати надлежности које су у протеклом периоду пренесене на државу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:28