Gordan Grlić Radman / - FOTO: N1
22/06/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grlić Radman: Za zemlje Zapadnog Balkana neće biti „prečica“ i „političkih puteva“ za ulazak u EU

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da Hrvatska podržava zemlje Zapadnog Balkana u pristupanju Evropskoj uniji (EU), ali pod uslovom da ispune kriterijume koje postavlja Brisel i da svoje spoljne politike usklade sa državama članicama EU

- Evropska unija ostaje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali njihovo buduće članstvo i perspektiva zavisi od sopstvenih dostignuća, sprovođenja reformi i ispunjenja kriterijuma i mjerila. Kao što je Hrvatska to isto učinila prije više od 11 godina odradivši težak posao - rekao je Grlić Radman za TV Beč.

On se u petak u sklopu inicijative „Prijatelji Zapadnog Balkana“ sastao u Austriji s ministrima spoljnih poslova BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

- Kada govorimo o nekim zemljama Zapadnog Balkana važno je reći da njihova spoljna politika mora biti 100 odsto usklađena, u cjelosti, sa evropskom zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom - rekao je Grlić Radman nakon sastanka u Austriji.

Sastanku zatvorenom za medije prisustvovali su i šefovi diplomatije Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Slovačke i Grčke, koje su članice EU.

Prijatelji Zapadnog Balkana“ je inicijativa koju je 2023. pokrenuo austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg „u cilju pružanja podrške postupku proširenja EU“.

Grlić Radman: Neprihvatljivo Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH

Prvi takav sastanak bio je održan prije četiri meseca u Rimu, prenose mediji agenciju Hina.

- Ovo je bio drugi sastanak na kojem smo čuli poglede tih zemalja i njihova dostignuća (u procesu pristupanja) - izjavio je Grlić Radman.

On je dodao kako Hrvatske želi da im pomogne „svojim iskustvom i svojom ekspertizom“.

- Važne su bezbjednost i i promocija regionalne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi. To je temelj“, napomenuo je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Rekao je i da se „treba suočiti s prošlošću“ i „ne posezati za nekim temama koje mogu još više proširiti otvorene rane raspada bivše države (Jugoslavije)“.

- Potrebno se okrenuti budućnosti i naravno riješiti otvorena pitanja, ali u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s vladavinom prava, sadržanih u 23. i 24. poglavlju (pristupnog postupka s EU) - izjavio je Grlić Radman.

Poručio je da za zemlje Zapadnog Balkana neće biti „prečica“ i „političkih puteva“, nego „pravnih“, koje propisuje EU.

Austrijski zvaničnici rekli su novinarima da je toj zemlji proširenje EU na jugoistok jedan od prioriteta spoljne politike zbog tradicionalnih veza s tim dijelom Evrope i širenja tržišta za austrijske kompanije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 07:40