Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
12/06/2024 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Osmani: Nato nam je prije 25 godina pomogao u slobodi, zaslužujemo članstvo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Kosovo zaslužuje članstvo u vojnoj organizaciji Nato, 25 godina nakon oslobođenja, piše Koha.

Osmani je u govoru u Skupštini na svečanoj sednici rekla da 1999. godine nije bila samo vojna pobjeda Natoa već i trijumf ljudskog duha nad tiranijom i dobra nad zlom. Ona je rekla da članice Natoa nisu bile samo vojnici kada su ušle na Kosovo, već spasioci.

- Poneli su sa sobom obećanje slobode, sigurnost da svijet nije zaboravio na narod Kosova i riješenost da se okončaju zločini počinjeni nad našim narodom. Ulazak Natoa u junu 1999. bio je snaga međunarodne solidarnosti i univerzalne vjere naroda da je slobodan. Sloboda je više od riječi. To je srž našeg bića. Vazduh koji udišemo, snovi koje se usuđujemo da sanjamo. Budućnost kojoj smo težili i za koju su naši oslobodioci dali svoje živote- rekla je ona u obraćanju Skupštini.

Osmani je rekla da će se Kosovo uvijek sjećati poginulih i svih onih koji su doprinijeli slobodi Kosova i da prije svega treba poštovati stoicizam naroda Kosova i OVK, piše Koha.

-Sloboda nije dar, već je za nju plaćena najveća cijena koju narod može da plati. Sloboda je danas odgovornost i naslijeđe koje moramo čuvati i obećanje koje moramo ispuniti za ovu i svaku generaciju koja dolazi posle nas. Nato nam je dao podršku i

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:44