/ - SHUTTERSTOCK
15/05/2023 u 15:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Problemi na izborima u Albaniji: Mala izlaznost odgovara Ram

Kako navode iz CIK-a, na na osnovu podataka sa 2.662 od 5.213 biračkih mjesta do 18 časova na izbore je izašlo 36,39 odsto upisanih birača

Birališta na lokalnim izborima u Albaniji su zatvorena, a prema podacima Centralne izborne komisije, glasanje je obilježila mala izlaznost birača, prenosi B92.

Kako navode iz CIK-a, na na osnovu podataka sa 2.662 od 5.213 biračkih mjesta do 18 časova na izbore je izašlo 36,39 odsto upisanih birača.

Analitičari smatraju da mala izlaznost odgovara vladajućoj Socijalističkoj partiji albanskog premijera Edija Rame koja ima disciplinovano biračko tijelo i kandidate za gradonačelnike u svim opštinama Albanije.

U pet opština u zemlji izlaznost je bila veća od 50 odsto. To su opštine na sjeveru zemlje gdje građani tradiconalno glasaju za opozicione partije. Najveća izlaznost zabilježila je u opštini Puke, a najmanja u Valoni.

Šefica posmatračke misije OEBS Odri Glover izjavila je da je izborni proces u Albaniji protekao regularno, ali da je rano donositi bilo kakve zaključke.

Centralnoj izbornoj komisiji opozicija je prijavila jedan slučaj, kako su naveli, masovnog glasanja

koje je prema njihovim tvrdnjama organizovala vladajuća Socijalistička partija.

Naime, koalicija "Zajedno pobjeđujemo", koju vode bivši predsjednici Albanije Salji Beriša i Iljir Meta, objavila je snimak kombija koji je dovezao građane na jedno od biračkih mjesta u Draču, optuživši socijaliste da su organizovano doveli svoje birače, što je zakonom zabranjeno.

Izborni dan u Albaniji protekao je relativno mirno, bilo je manjih incidenata na pojedinim biračkim mjestima u Draču, ali je policija brzo regovala i razdvojila sukobljene pristalice Socijalističke partije i koalicije "Zajedno pobjeđujemo".

Početak izbornog dana obilježili su problemi koje su imale opštine Drač, Elbsan i Kamza, jer na 401 biračkom mjestu u tim opštinama nije radila oprema za elektronsku idntifikaciju građana. CIK je saopštila  da tamo gdje nije bilo moguće nastviti rad s opremom, birački odori rade sa štampanim birčkim spiskovima, pa je glasanje bilo nastavljeno bez većih zastoja.

Albanija je na lokalnim izborima danas birala 61 predsednika opština i 1.603 člana opštinskih obora.

Kako je najvljeno u Izbornom štabu Socijalističke partije, prvi preliminarni rezultati te stranke biće saopšteni tokom večeri.

Predstavnici OEBS/ODHIR zakazali su konferenciju za novinare za sutra, na kojoj će saopštiti svoje preliminarne rezultate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:18