Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/03/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proglašena epidemija morbila u Banjaluci

Epidemija morbila je proglašena u Banjaluci zbog porasta broja oboljelih, saopšteno je iz banjalučkog Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove je u petak, 8. marta navedeno da su registrovali 12 lica oboljelih od ove zarazne bolesti, te da je četvoro hospitalizovano.

Dom zdravlja je epidemiju prijavio Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

-Od navedenog broja, 11 lica je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano protiv morbila vakcinom (MRP) - navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjećaju da su male boginje ili morbili izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine, a daje se u dvije doze.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja je s obzirom na prirodu bolesti i visoku zaraznost uzročnika izdala smjernice o preduzimanju neophodnih zaštitnih mjera u svrhu sprečavanja širenja.

Apeluju na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi se suzbilo širenje ove zarazne bolesti.

Pozvali su Banjalučane da, ukoliko primijete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama.

Morbili su potencijalno smrtonosna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, najviše pogađa djecu, a koja je vakcinacijom skoro potpuno iskorijenjena.

Vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka (oko 1.000 eura).

Propisi, takođe, omogućavaju vrtićima i školama da pri upisu djece od roditelja traže ljekarska uvjerenja i potvrdu o primljenim vakcinama.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 odsto stanovništva bude vakcinisano.

Tokom januara u BiH je epidemija morbila proglašena u Tuzlanskom kantonu, a slučajevi su zabilježeni u Sarajevu i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:23