hrvatska vojska / - FOTO: SHUTTERSTOCK
17/08/2024 u 11:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radić: Hrvatska odluka o vojnom roku motivisana regionalnim odnosima

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da je odluka Hrvatske da od naredne godine obnovi obavezu služenja vojnog roka nešto što nema veze sa ratom u Ukrajini, već je isključivo posljedica regionalnih odnosa i dodao da je time pretekla Srbiju koja već godinama razmišlja o tome.

„Odluka Hrvatske da se vrati na koncept oružanih snaga u punom formatu je politička. To nije nešto što je vezano za NATO nego se može jedino staviti u kontekst regionalnih odnosa. Zvanični Zagreb je time pokazao da želi puni vojni potencijal i mogućnost razvoja masovnih snaga u ratu“, rekao je Radić prenose agencije.

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je juče da će obavezni vojni rok u toj zemlji biti uveden od 1. januara i da će trajati dva mjeseca.

Hrvatska vraća služenje vojnog roka

Radić je rekao da se u Srbiji još od 2017. godine priča o takvoj mogućnosti, i da je tu temu u opticaj uveo lično predsjednik Aleksandar Vučić, ali da do sada nije donijeta ključna odluka o tome niti je omogućena pravna konstrukcija za tako nešto.

- Sada su nas Hrvati pretekli i to je nešto što je deo regionalnog nadmetanja i gradnje vojnih potencijala. Kontekst rata u Ukrajini jeste zaista vratio tu ideju o jačanju vojnih potencijala, ali tu se uglavnom misli na jačanje postojećih profesionalnih sastava. Ovo je nešto drugo i tiče se obnove opšte vojne obaveze koja treba da omogući popunu masovne vojske ratnog razvoja - rekao je Radić.

On je istakao da je odluka da vojni rok u Hrvatskoj traje samo dva mjeseca posljedica kompromisa da se riješi određeni problem ali da se ne optereti javno mnjenje.

- Razni su pogledi na to koliko vojni rok treba da traje. Ako želite vojsku samo za popunu rezerve, onda može da traje i dva mjeseca. Za potpuno osposobljenog vojnika mora više od toga, od četiri do šest mjeseci, pa možda i duže. Ali pitanje je i kako će javno mnjenje to da izdrži. Međutim, kod nas nije bilo ozbiljne javne rasprave u kojoj bi učestvovala zainteresovana stručna javnost već svi samo ponavljaju ono što političari kažu - rekao je Radić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 02:50