/ -BAKIR I SEBIJA IZETBEGOVIć
25/01/2023 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sebija i Bakir otišli u zaborav: Skupština BiH prvi put formirana bez Izetbegovićeve partije

Bračni par Izetbegović nije pretjerano omiljen u dijelu bosanskohercegovačke javnosti, a afere vezane za njih punile su naslovne strane novina već godinama unazad

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici potvrdio je novi saziv Vijeća ministara BiH.

Snaha Alije Izetbegovića: Rođena Podgoričanka i poslanik sa sumnjivom diplomom

Novi ministri biće Elmedin Konaković (NiP), Zoran Tegeltija (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Davor Bunoza (HDZ BiH). Edin Forto (Naša stranka), Dubravka Bošnjak (HDZ BiH), Nenad Nešić (DNS), Zukan Helez (SDP) i Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

Time je, kako pišu mediji, napravljen istorijski iskorak formiranja državne vlasti u kojoj neće biti Stranke demokratske akcije, na čijem je čelu Bakir Izetbegović. 

Uprkos brojnim najavama i prijetnjama kako se bez njih ne može praviti vlast, realnost ih je demantovala. Njihov argument je bio da su pobjednik izbora i da se ne može zanemariti volja građana, time zanemarujući činjenicu da oni nisu bili apsolutni, nego relativni pobjednik izbora, a demokratska pravila kažu da vlast formira onaj ko ima 50 posto plus jedan glas.

image
--FOTO: FEJSBUK, SDA

Postoji cijeli kontinuitet dešavanja Stranke demokratske akcije još od nekoliko mjeseci prije izbora do danas, koji ih je doveo do toga da nisu kredibilan partner bilo kome i da s njima niko ne želi da sarađuje.

Prvi sporan korak bila je kandidatura Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva, a onda i njegove supruge Sebije Izetbegović za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Tim korakom je tadašnja Jedanaestorka, a kasnije Osmorka dobila prvi argument za udruživanje oko Denisa Bećirovića.

Iako su iz SDA pozivali na "dešavanje naroda" ukoliko oni ne budu u vlasti, Bakiru Izetbegoviću se u oktobru baš desilo demokratsko dešavanje naroda, a kako se stiče dojam on iz toga nije izvukao nikakve poruke.

Bračni par Izetbegović nije pretjerano omiljen u dijelu bosanskohercegovačke javnosti, a afere vezane za njih punile su naslovne strane novina već godinama unazad. 

Mada njihovi stranački funkcioneri često navode da se Izetbegović bavio obnovom razrušenog Sarajeva i Mostara i da je značajno pomagao izgradnju sedam sarajevskih džamija, veliki dio javnosti bračni par Izetbegović smatra odgovornim za nepotizam i korupciju u ovoj zemlji. 

Najpoznatije afere paera Izetbegović su sporni službeni automobili i uvezeni respiratori, a prije nekoliko godina u javnosti se pojavio snimak na kojem Sebija Izetbegović u svojstvu direktorice Kliničkog centra prijeti zaposlenom da više nikad ne spominje njeno ime.

U tom razdoblju nekoliko zaposlenih iz ove zdravstvene ustanove ekspresno je dobilo otkaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:22