Влада Косова / - интернет
19/06/2022 u 20:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сјутра заједничка сједница косовске и албанске владе

Албанија и Косово су до сада потписали 140 споразума

Владе Косова и Албаније одржаће заједничку сједницу у понедељак у Приштини. Очекује се да ће на заједничкој 8. сједници бити такође потписано неколико споразума.

На заједничку сједницу долазе албански премијер Еди Рама и министри у његовој влади, а сједница двије владе биће директно преношена, преноси КоССев.

Портпарол косовске владе Перпарим Круезиу за Фронт онлине најавио је потписивање споразума у образовању, правосуђу, безбједности, пољопривреди, инфраструктури и туризму.

Истовремено се осврнуо и на споразуме који су претходно потписани у новембру прошле године, током претходне сједнице у Елбасану, наглашавајући да се они добро спроводе.

Као позитивне резултате досадашње сарадње двије владе, истакао је олакшавање процедуре за издавање петогодишње боравишне дозволе за грађане Косова и Албаније, отварање заједничког граничног прелаза Кукс – Драгаш, олакшавање процедуре за узајамно признавање и уједначавање диплома, те узајамну правну помоћ у различитим грађанским и привредним питањима, заштиту и бригу о деци без родитељског старања, успостављање заједничког годишњег културног календара 2021-2022 Албанија – Косово, повећање сарадње у области културног наслеђа и музејској сарадњи, повећање нивоа сарадње у пољопривреди.

Додатно, ради се на примјени још четири споразума, као што је регулисање локалног пограничног саобраћаја, олакшавање процедура преласка на Врбници – Морини, студији изводљивости за дио жељезнице Драч – Приштина, и узајамно признавање социјалне политике Косова и Албаније.

-Претходних 127 споразума (не укључујући новембарске споразуме) су генерално општи и у многим случајевима без опипљивог ефекта директно на грађана Албаније и Косова“, додао је Криезиу за Фронт онлајн.

Албанија и Косово су до сада потписали 140 споразума.

Последњи састанак влада Косова и Албаније одржан је крајем новембра прошле године у Елбасану. Прва сједница одржана је 11. јануара 2014. године у Призрену, када су тадашњи косовски премијер Хашим Тачи и Еди Рама догађај описали као историјски уз декларацију о стратешком партнерству.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 23:55