Toni Bler / - SHUTTERSTOCK
10/06/2024 u 16:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Toni Bler: NATO intervencija prije 25 godina bila je ispravna stvar – Kurti mu iskazao zahvalnost

Nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler istakao je u Prištini da je "NATO intervencija prije 25 godina bila ispravna stvar" i da "stoji uz građane Kosova", a Aljbin Kurti mu je zahvalio na "nepokolebljivoj podršci" i "doprinosu oslobođenju Kosova od srpskih osvajača".

- To što sam ovde budi duboke emocije. Čestitam narodu Kosova na hrabrosti i nepokolebljivoj riješenosti da to iskoristi za oslobođenje zemlje. Tada sam bio ubijeđen da je to ispravna stvar, a danas s uvjerenjem stojim uz narod Kosova - rekao je Bler na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Bler je dodao da očekuje da će Kosovo u budućnosti postati dio Evopske unije.

- Ovde se dešava mnogo pozitivnih stvari koje su dobre za cio svijet. Jedva čekam dan kada će Kosovo zauzeti svoje mjesto u evropskoj porodici - rekao je Bler.

On se nakon sastanka s Osmani obratio i poslanicima Skupštine Kosova i poručio da se Kosovo i dalje suočava s izazovima.

„Veoma sam srećan što sam ovde, počastvovan sam. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti. Prije 25 godina postignut je sporazum o spasavanju teritorije Kosova. Učinili smo sve da narod Kosova ponovo živi, da ponovo diše. Sjećamo se njihovih žrtava i zahvaljujemo svima koji su nam pomogli“, rekao je Bler.

Bler je pomenuo i „pomoć“ Sjedinjenih Američkih Država.

- Naravno, uz pomoć američkog predsjednika Bila Klintona, i mnogih drugih zemalja, pomogli smo ovdje. Niko od nas ne bi mogao da pomogne bez vaše moći, narode Kosova. Kosovo je nezavisna i moćna država koja će u budućnosti postati dio EU - rekao je Bler.

Kurti: Mogućnost povratka Trampa na vlast brine Evropu

Poručio je da Kosovo još uvijek ne priznaju mnoge države, te da se mora raditi u pravcu novih priznanja.

- Mnogo je zemalja koje još ne priznaju Kosovo i moramo raditi na tome - kazao je Bler.

Kurti: Narod Kosova će zauvijek biti zahvalan Bleru na doprinosu oslobođenju od srpskih osvajača

Kurti je na sastanku sa Blerom u Prištini rekao da će narod Kosova „pamtiti i biti zauvijek zahvalan“ bivšem britanskom premijeru na posvećenosti pravdi i miru za građane Kosova.

- Narod Kosova će pamtiti važnu ulogu i nepokolebljivu podršku Tonija Blera tokom rata na Kosovu, koji je doveo do oslobođenja zemlje od srpskih osvajača, i podršku u etapama izgradnje države - naveo je Kurti, a prenio njegov kabinet.

Ocijenio je da su „vođstvo i odlučnost“ britanskog premijera u vrijeme rata na Kosovu 1999. godine, bili „presudni u prikupljanju međunarodne podrške i obezbjeđivanju da pravda i mir prevladaju“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 09:53