/ - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
15/12/2023 u 10:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Zvorniku uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili genocid

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik

Na području Zvornika je uhapšeno sedam osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo genocid, prenosi Avaz.ba.

Uhapsili su ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine - saopšteno je iz SIPA-e.

Snage Vojske Republike Srpske ubile su u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Haagu pravosnažno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu je kaznu na istom sudu za genocid osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ZVORNIK GENOCID
27. jun 2024 05:38