Zastava Kosova / - SHUTTERSTOCK
19/10/2024 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlasti Kosova ukinule vize za građane BiH: Dodik blokira recipročnu mjeru

Vlasti u Prištini odlučile su da jednostrano ukinu vize za građane BiH. Zbog protivljenja Milorada Dodika i Republike Srpske, obratno još neće biti slučaj. Analitičari misle da to šteti i ekonomiji BiH.

-Bosna i Hercegovina nije priznala samoproglašeno Kosovo i ne može da prizna ni dokumenta koja izdaje vlast Aljbina Kurtija - kaže predjsednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše Dojče vele.

To je njegova reakcija na najavu kosovskog premijera Kurtija da će Kosovo od 1. januara iduće godine ukinuti vize za građane BiH. U drugom entitetu, Federaciji BiH, nema protivljenja ukidanju viza.

Iz Predsjedništva BiH i Saveta ministara nisu odgovorili na upite DW o Kurtijevoj namjeri.

Kurti je na desetu godišnjicu Berlinskog procesa (14.10.) ukazao na „paradoks“ da građani Kosova mogu putovati bez vize u Evropsku uniju, ali da i dalje „nemaju slobodu kretanja prema BiH“.

Dodik: Nudili mi pozitivan ishod sudskog procesa - odbio sam

Treba li BiH da uzvrati istom mjerom?

- Republika Srpska odbija ratifikaciju sporazuma o slobodnom kretanju… Odlučio sam da prekinem čekanje. Republika Kosovo će od 1. januara sledeće godine jednostrano dozvoliti slobodno kretanje sa ličnim kartama građanima BiH -  naveo je Kurti.

Kurti: Krajnje vrijeme da Kosovo dobije status kandidata

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Mašić (Socijaldemokratska partija BiH) smatra da bi BiH trebalo da uzvrati istom mjerom i ukine vize za građane Kosova.

On napominje da je BiH jedina država u regionu Zapadnog Balkana koja nema bezvizni režim sa Kosovom.

Mašić podsjeća da je u okviru Berlinskog procesa, u ime države BiH, sporazum o ukidanju viza u regionu potpisao tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kadar Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

- Članica predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, takođe iz SNSD-a, po nalogu Dodika pune dvije godine sprečava ratifikaciju sporazuma u predsjedništvu BiH -kaže Mašić.

Različita mišljenja

Bivši diplomata Slobodan Šoja smatra da je pijre razgovora o bezviznom režimu potrebno da BiH prizna Kosovo.

- Kuća se gradi od temelja prema krovu, a Kurtijev predlog ide od krova. Razmatranje bezviznog režima bez prethodnog priznanja je neozbiljno i neprofesionalno - kaže Šoja za DW.

On kaže da se moraju poštovati univerzalna diplomatska pravila, kako bi se izbjegle nove podjele i svađe.

 - Šteta je, naravno, što ljudi ispaštaju zbog loše politike, ali nije ovo jedina oblast gdje oni ispaštaju. I još će dugo ispaštati - zaključuje Šoja.

Sarajevski novinar Emir Habul vjeruje da će ukidanje viza za Kosovo obradovati mnoge u BiH, iako je Dodik najavu dočekao „uz prijetnju da će RS spriječiti ukidanje viznog režima za građane Kosova“.

Habul za DW iznosi svoje viđenje kome odgovara takav odnos prema Kosovu.

- BiH je sebi zatvarala vrata sa zemljom s kojom ima suficit u robnoj razmeni. S druge strane, građani Srbije na Kosovo mogu s ličnom kartom, a trgovina između Srbije i Kosova odvija se bez prepreka. Vizni režim BiH s Kosovom bio je u isključivom interesu Srbije koja time želi eliminisati konkurenciju iz BiH - smatra Habul.se odobrava „u izuzetnim slučajevima“.

Opširnije OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 20:21