Sanader u sudnici / - NET
21/07/2022 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zagrebački Ustavni sud odbio žalbu Iva sanadera - ostaje u zatvoru

Nekada najmoćniji hrvatski političar ukupno je, u svim sudskim procesima, osuđen na 19,5 godina zatvora

Ustavni sud Hrvatske je odbio žalbu bivšeg premijera Iva Sanadera kojom je tražio ukidanje šestogodišnje zatvorske kazne za primanje mita od čelnika mađarske kompanije MOL i prepuštanje upravljačkih prava u firmi Ina, objavili su hrvatski mediji.

O žalbi čelnika kompanije MOL Žolta Hernadija, koji je u odsustvu osuđen za podmićivanje Sanadera sa deset miliona eura, Ustavni sud će odlučivati u posebnom postupku, navodi Jutarnji list.

List navodi da Sanaderu, bivšem lideru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), sada preostaje mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Vrhovni sud je oktobra prošle godine potvrdio prvostepenu presudu protiv Sanadera u slučaju Ina-MOL, kojom je osuđen na šest godina zatvora.

Sanader je već bio osuđen u tom slučaju, zajedno sa presudom za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banka“, ali je Ustavni sud 2014. ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje pred sudom u Zagrebu. Bivši hrvatski premijer, protiv koga je donijeto nekoliko osuđujućih presuda za korupciju, u zatvoru je od aprila 2019. godine, kada mu je Vrhovni sud povećao kaznu za primanje mita u slučaju „Planinska“ na šest godina zatvora.

Pošto je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu protiv Sanadera za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banka“, kojom je krajem 2018. osuđen na dvije i po godine zatvora, protiv njega je prošle sedmice počelo novo suđenje pred zagrebačkim sudom.

Tužilaštvo u aferi „Hipo banka“ tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna (478.000 evra) pošto je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava. Sanader je osuđen i za ratno profiterstvo, jer se to događalo u vreme rata u Hrvatskoj.

Na ponovljenom suđenju, sud u Zagrebu ga je proglasio krivim u oktobru 2018. godine, uz zaključak da je takvim ponašanjem doprineo destrukciji sistema i ugleda države i da je iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje. Prvu osuđujuću presudu, izrečenu u spojenom postupku za primanje mita u slučaju Ina-MOL, Ustavni sud je poništio 2014. godine.

Nekada najmoćniji hrvatski političar ukupno je, u svim sudskim procesima, osuđen na 19,5 godina zatvora, a po okončanju svih postupaka, biće mu određena jedinstvena zatvorska kazna. U oktobru 2021. pravosnažno mu je smanjena kazna zatvora sa osam na sedam godina zatvora, posle ponovljenog postupka u slučaju „Fimi medija“, koji je postao sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

U tom slučaju je osuđena i stranka HDZ, koja mora da plati 3,5 miliona kuna kazne zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi, preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime. Jedina oslobađajuća presuda Sanaderu je izrečena u slučaju prodaje jeftine struje.

Sanader je s mjesta premijera iznenada otišao sredinom 2009. godine, bez objašnjenja, a potom je protiv njega pokrenut niz istraga zbog korupcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:04