Volodimir Zelenski / - EPA
01/08/2023 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ko bi naslijedio Zelenskog u slučaju da na njega bude izvršen atentat

Kada su ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog novinari upitali brine li se zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, on je odgovorio da ne može sebi da priušti brigu

- Da o tome stalno razmišljam, samo bih se ugasio, slično kao Putin koji sada više ne izlazi iz svog bunkera - rekao je Zelenski u intervjuu za CNN prošlog mjeseca i dodao da "naravno da moji tjelohranitelji razmišljaju o tome, to je njihov zadatak. Ja o tome ne razmišljam".

Razumljivo je da Zelenski ne želi previše da se zadržava na tom problemu, no njegove pristaše kod kuće i u inostranstvu ne mogu da ga ignorišu. Još otkad je odbio ponudu Amerikanaca da ga evakuišu iz zemlje, rekavši im "treba mi municija, ne prevoz," ukrajinski predsjednik ima ključnu ulogu u jačanju međunarodne podrške u borbi protiv Rusije, piše Politiko.

Ne čudi da ruski političari i ultranacionalistički vojni blogeri uglas zahtijevaju atentat na Zelenskog. Njegov status simbola pravedničke borbe, njegova sposobnost da preklinje i kori svoje saveznike dok mu ne daju što želi, njegova volja da se pojavljuje na ratištima i u zgradama parlamenta – sve to znači da je Zelenski hodajuća meta, navodi Politiko, a prenosi N1.

Nekoliko sedmica nakon početka Putinove invazije u februaru prošle godine, jedan od savjetnika Zelenskog, Mihail Podoljak, otkrio je da je na njegovog šefa desetak puta pokušan atentat. Za to su bili odgovorni ruski saboteri i obavještajci, uključujući Čečene i plaćenike iz Vagnera koji su pokušavali da upadnu u dobro čuvani i nadgledani kvart Kijeva gde se nalazi vlada.

Sam Zelenski je navodno na Zoom sastanku s američkim senatorima nedugo nakon početka invazije izjavio da je to možda posljednji put da ga vide živog.

Rizik je danas očito mnogo manji nego što je bio u haotičnim prvim sedmicama rata, kada su ruski tenkovi bili na putu prema Kijevu, a mnogi su sumnjali da će Ukrajina preživjeti. Ipak, niko u ukrajinskoj vladi i parlamentu ne sumnja da je opasnost još uvijek ozbiljna.

U martu ponovno su se čuli glasni pozivi na ubistvo Zelenskog nakon što su ruski saboteri koji podržavaju Ukrajinu i bore se protiv Putina upali preko granice i napali dva ruska sela u oblasti Brijansk. Ruski poslanik Mihail Deljagin rekao je tada da je "jedini normalni odgovor" na ovaj incident "trenutna eliminacija Zelenskog."

Zbog prijetnje koja se nad njim nadvija, posjete Zelenskog inostranstvu planiraju se u najvećoj tajnosti. Ukrajinski zvaničnici bili su bijesni kada je planirana poseta Zelenskog Briselu prošlog februara u javnost procurila tri dana prije njegovog očekivanog dolaska, što je čitav put dovelo u opasnost.

S obzirom na visoke uloge, ne čudi što ukrajinski zvaničnici ne žele da razgovaraju o tome šta bi se dogodilo da Rusija uspe.

Ipak, uprkos tome što ne žele javno da govore o toj temi, to ne znači da ne postoji plan, barem kako kažu ukrajinski političari i analitičari. Američki državni sekretar Entoni Blinken i sam je to rekao:

- Ukrajinci imaju planove – neću o njima govoriti – kako bi osigurali ono što mi nazivamo ‘nastavak vlasti‘ na ovaj ili na onaj način - rekao je Blinken prošle godine za CBS.

Formalno je linija po ukrajinskom ustavu jasna.

- Ako predsjednik ne može da vrši svoje dužnosti, predsjednik Vrhovne Rade (ukrajinskog parlamenta) preuzima njegove odgovornosti -rekao je Mikola Knjažitski, opozicioni poslanik iz Lavova. 

Predsjednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk, član je političke stranke Zelenskog, a ne uživa pretjeranu popularnost u anketama. Ona se kreće na nekih 40 posto, manje od polovine podrške koju ima Zelenski. Stefančuk nije popularan ni među opozicijom.

image

Rat u Ukrajini donosi pustoš sa sobom

EPA-EFE - ATEF SAFADI

Ali ne mislim da je to posebno važno, kaže Adrijan Karatnicki, viši saradnjik pri Evroazijskom centru Atlantskog saveta. "Postoji jaki tim u vođstvu i mislim da bismo u tom slučaju videli kolektivnu vladu."

Vladajući savjet vjerovatno bi se sastojalo od Stefančuka na čelu, zajedno s Andrijom Jermakom, bivšim filmskim producentom i advokatom koji je sada šef Kabineta predsednika, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim. Valeri Zalužni ostao bi glavni ukrajinski general.

Karatnicki kaže da se nada da će u savjetu vidjeti i TV zvijezdu Serhija Pritulu, koji sada vodi velike humanitarne inicijative, a izuzetno je popularan u javnosti.

- Zemlja je došla do tačke ogromne solidarnosti i nacionalnog jedinstva. Kada bi se Zelenskom dogodilo nešto strašno, to ne bi označilo onoliko dramatičnu prekretnicu kao što mislite - kaže Karatnicki.

Naglašava da je Ukrajina stvorila "dobro podmazanu" administrativnu, vojnu i diplomatsku mašineriju.

- Ne želim time da kažem da je Zelenski nebitan u svemu, ali mislim da je jedinstvo zemlje neupitno - dodaje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 10:22