Гасовод гас / - JJ-YING-4XVAZN8_WHO-UNSPLASH
12/05/2022 u 17:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка под жестоким ударом руских санкција

- Припремили смо се за ову ситуацију, рекао је министар Хабек у четвртак у њемачком парламенту

Њемачки енергетски сектор може да се носи са последицама руских санкција, рекао је министар економије Роберт Хабек и додао да двоцифрена повећања цијена не одступају од поскупљења од почетка рата у Украјини.

Русија је забранила домаћем гасном гиганту Гаспрому да послује са бившим филијалама и филијалама у Сједињеним Државама, Британији и Европској унији, према указу предсједника Владимира Путина. Москва је тако одговорила на санкције које су јој увеле западне земље због инвазије на Украјину.

Гаспром је у априлу повукао власништво над немачком филијалом, а Берлин ју је национализовао да би обезбиједио снабдјевање гасом. Газпром Германиа посједује неколико важних компанија у немачкој гасној индустрији, укључујући дистрибутера Вингас и оператера за складиштење гаса Астор.

 - Припремили смо се за ову ситуацију, рекао је министар Хабек у четвртак у њемачком парламенту.

Вјера у тржиште

Русија сада добија 10 милиона кубних метара гаса мање дневно, „количину која се може надокнадити, а компаније су почеле да набављају гас из других извора“, додао је Хабек.

Тржиште ће обезбиједити алтернативне изворе енергије и надокнадити смањене испоруке гаса из Русије, рекао је министар и додао да је повећано ослањање на обновљиве изворе енергије сада предуслов за будућу безбједност Немачке.

Велепродајне цијене гаса порасле су за 14 одсто, "у складу са уобичајеним флуктуацијама од почетка рата", рекао је Хабек посланицима, додајући, међутим, да снабдјевање и цијене треба пажљиво пратити. Страховања да би ситуација могла да се закомпликује нису сасвим неоснована“, нагласио је он.

Нови услови?

Лидер регулатора за енергетику Клаус Милер назвао је одлуку Русије „пажљиво планираном, прецизном регулативом која јој омогућава да настави пословање са Њемачком, али више не под садашњим уговорним условима“.

Агенција је саопштила да чак ни Гаспромова обустава испоруке гаса гасоводом Јамал-Европа кроз Пољску неће „у догледно вријеме“ угрозити снабдјевање Њемачке гасом. Гас је једва стигао у Њемачку гасоводом последњих недјеља, а већина испорука иде у Пољску, рекао је портпарол БНА.

Украјинска блокада

Украјина је такође погоршала проблеме са снабдјевањем блокирањем важне транзитне тачке на траси гасовода којим се руски гас преноси у Европу. Према украјинском оператеру ОГТСУ, наручени капацитет за транзит руског гаса преполовљен је у четвртак, на само 53,2 милиона кубних метара.

Према руским подацима, у уторак је износио 95,8 милиона кубних метара, а у сриједу је пао на 72 милиона кубних метара. Нејасно је да ли је смањење повезано са санкцијама. Портпарол Гаспрома Сергеј Курпријанов рекао је да су гас у украјинску гасоводну мрежу пласирали у складу са спецификацијама Кијева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:56