/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
09/11/2021 u 13:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предмет "Шпадијер": Црна Гора прекршила Европску конвенцију о људским правима

Случај се тицао наводног малтретирања затворског чувара након што је пријавила инцидент, који укључује мушке затворске чуваре који су дошли у женски затвор

Црна Гора је прекршила Европску конвенцију о људским правима у предмету "Далиборка Шпадијер против Црне Горе", објавио је Европски суд за људска права у Стразбуру у уторак 9. новембра, јавља Radio Slobodna Evropa.

Суд је пресудио да је Црна Гора у том случају прекршила члан осам Европске конвенције односно, право на поштовање приватног живота.

-Случај се тицао наводног малтретирања затворског чувара након што је пријавила инцидент, који укључује мушке затворске чуваре који су дошли у женски затвор у којем је радила и њихов неприкладан контакт са затвореницама, као и њене покушаје да се о томе пожали надлежнима-наводи се у саопштењу Суда.

Европски суд за људска права утврдио је и да је начин на који су правни механизми примијењени у случају Шпадијер био неадекватан, што представља повреду обавезе државе да заштити њена права.

-Суд је сматрао да је Црна Гора требала подносиоцу представке исплатити 4.500 еура на име нематеријалне штете и 1.000 еура на име трошкова и издатака-пише у саопштењу Суда.

Шпадијер је пријаву Европском суду поднијела 27. јуна 2018. године. Она је као шефица смјене затворског чувара у женском затвору 2013. године пријавила пет колега за инцидент у којем је мушким затворским чуварима дозвољен улазак у женски затвор, а један од њих имао “физички контакт” са двије затворенице.

Убрзо након тога Шадијер је, како пише у пресуди, доживјела бројне и континуиране вербалне нападе и малтретирања а у новембру 2013. године црногорски судови су пресудили да инциденти “нијесу представљали малтретирање”.

Како се наводи, Шпадијер је 2016. године отишла у пензију из здравствених разлога са навршених 38 година живота.

Суд у образложењу наводи и да ова пресуда према члановима 43. и 44. Конвенције није коначна, те да у периоду од три мјесеца од достављања, свака страна може захтијевати да се предмет упути Великом вијећу Суда.

"Ако се поднесе такав захтјев, вијеће од пет судија разматра да ли случај заслужује даље испитивање. У том случају, Велико вијеће ће саслушати предмет и донијети коначну пресуду. Ако се захтјев за упућивање одбије, пресуда Вијећа ће постати правоснажна тог дана”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 21:31