Volodimir Zelenski / EPA-EFE - TOMS KALNINS
27/06/2024 u 14:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina dobila 1,9 milijardi eura od EU

Ukrajina je od EU dobila 1,9 milijardi eura bezuslovne finansijske pomoći što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti i finansiranju prioritetnih budžetskih potreba, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo finansija.

- Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi eura od Evropske unije. Sredstva su obezbijeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu- navodi se u izvještaju, prenosi ukrajinski medij UNN.

Takođe je saopšteno da će Ukrajina dobijati sljedeće tranše na kvartalnoj osnovi, pod uslovom da se ispune indikatori definisani u planu Ukrajine. Kako je naznačeno, od početka rata, EU je Ukrajini obezbijedila skoro 35 milijardi eura direktne budžetske pomoći.

-Ova sredstva su pomogla u održavanju makroekonomske stabilnosti, a takođe nam omogućavaju da obezbijedimo finansiranje za prioritetne budžetske potrebe. EU je ključni partner Ukrajine, koja nastavlja da igra vitalnu ulogu u ubrzavanju naše pobjede i jačanju ekonomske održivosti zemlje - naveo je ministar finansija Sergej Marčenko.

Nedavno su Ukrajina i Evropska unija potpisale sporazum u ukupnom iznosu od 27 milijardi eura za period 2024-2027. godine. Ukrajinski premijer Denis Šmihal zahvalio je predsjednici EK Ursuli fon der Lajen kao i čitavom njenom timu na najnovijoj pomoći i nepokolebivoj podršci. On je na društvenoj mreži X napisao da je od početka godine budžetska pomoć EU dostigla gotovo osam milijardi eura.

EU za Ukrajinu odobrava 1.4 milijarde eura - Orban ljut: "Crvena linija je pređena"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 14:40