Papa Franjo / - EPA
10/03/2024 u 16:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vatikan: Papa ne poziva Ukrajinu da se preda, nego da pregovara

Papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, izjavio je u nedelju Mateo Bruni, direktor Pres odjeljenja Vatikana.

- Papa koristi izraz ‚bijela zastava‘ i uzvraća na utisak koji je sugerisao voditelj intervjua, kako bi ukazao na prekid neprijateljstava i primirje postignuto hrabrošću u pregovorima- rekao je Bruni o intervjuu pape Franja švajcarskoj televiziji RTS, koji će se emitovati kasnije u martu, a čiji dio je objavljen u subotu.

- U drugim djelovima intervjua, govoreći o drugoj situaciji sukoba, ali misleći na svaku ratnu situaciju, Papa je jasno rekao: ‘Pregovori nikada nisu predaja‘ - dodao je Bruni.

- Papina nada jeste i ostaje ono što stalno ponavlja ovih godina, a osvrnuo se i nedavno na to povodom druge godišnjice sukoba: ‘Dok obnavljam svoju vrlo duboku naklonost prema mučeničkom ukrajinskom narodu i molim za sve, posebno za brojne nevine žrtve, molim da se pronađe malo ljudskosti koja će omogućiti stvaranje uslova za diplomatsko rešenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom ‘ - zaključio je Bruni.

U intervjuu snimljenom prošlog mjeseca, Franjo je rekao šta misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebalo da odustane jer nije uspjela da odbije ruske snage i drugima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svom pitanju upotrijebio termin „bijela zastava“.

Zaharova: Papa se pozivom na pregovore za Ukrajinu nije obraćao Kijevu već Zapadu

- Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore - istakao je papa u intervjuu.

To je prvi put da je papa upotrijebio izraze poput „bijela zastava“ ili „poražen“ u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je i ranije govorio o potrebi pregovora.

Prošle godine, 87-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve poslao je je mirovnog izaslanika, italijanskog kardinala Matea Zupija na razgovore u Kijev, Moskvu i Vašington.

- Neko će se možda osjećati posramljenim - rekao je papa o pregovorima, „ali s koliko će mrtvih rat završiti“? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik - poručio je papa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:45