Protest poljoprivrednika u Parizu / - EPA/ THOMAS PADILLA
29/01/2024 u 23:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U Parizu haotično, farmeri pale magacine, na ulice izvedena oklopna vozila

skoro 15.000 policajaca i žandarma je mobilisano na teritoriji gdje se protestuje, kako bi se spriječili učesnici da se prošire u susedne gradove, ali i da se "spriječi dalja napetost"

Prema policijskim izvorima, oko 10.000 farmera, sa 5.000 mašina mobilisalo se danas na ulicama Pariza zbog protesta poljoprivrednika.

Konvoj iz Ažena je krenuo put Rungisa, sa oko 200 vozila na putevima, i pored navoda se mogu susresti sa oklopnim vozilima, farmeri kažu da se ne plaše.

- Žandarmi nas sve vrijeme podržavaju, uz nas su. Konvoj se kreće kako bi se čuo naš glas. Nismo ovdje da nerviramo stanovništvo, već idemo ruku pod ruku sa njima - naveo je Žan-Pjer Labeu, uzgajivač žitarica.

Kako prenose tamošnji mediji, skoro 15.000 policajaca i žandarma je mobilisano na teritoriji gdje se protestuje, kako bi se spriječili učesnici da se prošire u susedne gradove, ali i da se "spriječi dalja napetost".

Ministar unutrašnjih poslova je ponovio instrukcije o "velikoj umjerenosti" koje su date policiji, gdje je takođe podsjetio i na "razumijevanje" Vlade prema pokretu poljoprivrednika.

Kako se vidi na snimcima, došlo je do paljenja dijela skladišta jednog prodajnog lanca u blizini Nima u južnoj Francuskoj. Nije poznato da li su učesnici protesti odgovorni za požare.

Danas je završen i sastanak poljoprivrednih sindikata FNSEA i "Juenes Agriculteurs" sa premijerom Gabrijelom Atalom, kako bi se postigao dogovor oko rješenja krize. Sastanak je trajao više od tri sata.

Francuski predsjednik Emanuel Makron će se ove nedjelje sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako bi razgovarali o protestu poljoprivrednika i poljoprivrednoj industriji, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U saopštenju se dodaje da će se sastanak fokusirati na pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura, bloka južnoameričkih zemalja, pravila o ostavljanju neobrađenih poljoprivrednih površina i uvoz iz Ukrajine u EU.

Premijer Gabrijel Atal rekao je u petak da se Francuska "veoma jasno protivi" potpisivanju trgovinskog sporazuma EU-Merkosur, čemu se protive neki francuski farmeri.

Dok je prošle nedjelje Fon der Lajen rekla da "postoji sve veća podjela i polarizacija" kada su u pitanju teme vezane za poljoprivredu, i pokrenula je "strateški dijalog" između grupa za poljoprivredu i donosilaca odluka u EU.

Portparol Vlade se obratio danas skupu i najavio "nove mjere" koje će biti "preduzete sutra".

Posle saopštenja Gabrijela Atala, portparolka Vlade, Priska Tevenot najavile je "nove mjere", a potom potvrdila, na kraju današnjeg Saveta ministara, "da moramo ići dalje".

Podsjećajući na razne mjere koje je planirala premijerka ona je izjavila da će se "kontrole nad distribucijom velikih razmjera udvostručiti".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:31