Ilustracija / - EPA
15/04/2024 u 20:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lider izraelske opozicije: Zemlja izgubila kapacitet odvraćanja od sukoba posle napada Irana

Lider izraelske opozicije Jair Lapid optužio je vladu premijera Benjamina Netanjahua da je zemlja izgubila svoj kapacitet odvraćanja od sukoba, posle nedavnog iranskog napada na Izrael.

Politika Benjamina Netanjahua rezultirala je „potpunim gubitkom izraelskog kapaciteta odvraćanja“, napisao je Lapid na društvenoj mreži Iks (X).

Lapidova izjava uslijdila je dva dana nakon što je Iran, koji podržava palestinski islamistički pokret Hamas i libanski Hezbolah, kao i pobunjenike Huti, lansirao više od 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

Izrael, SAD i drugi saveznici presreli su navodno gotovo sve projektile ispaljene u prvoj direktnoj vojnoj akciji Irana protiv njegovog glavnog neprijatelja.

Iran, pak, tvrdi da nije ni upućivao projektile na velike gradove, već isključivo na vojne instalacije, a tvrdnje o uspešnosti akcije pokušava da dokaže amaterskim video snimcima velikih eksplozija na tlu, za koje međutim nije moguće potvrditi autentičnost.

Kabinet Netanjahua, podijeljen između pristalica uzdržanosti i krajnjih desničara koji zahtijevaju snažnu i brzu odmazdu, još uvijek proučava različite opcije.

Međutim, SAD su upozorile Izrael da izbegne zaoštravanje, dok je američki predsjednik Džozef Bajden obavijestio Benjamina Netanijahua da Vašington neće učestvovati u odgovoru na iranski napad.

Netanjahu je tako sputan u svojoj želji da brzo odgovori Teheranu koji, uprkos prethodnim upozorenjima, nije oklijevao da lansira svoje dronove i rakete.

Izraelska ratna vlada bi trebalo da se ponovo sastane, dok Netanjahu još nije javno govorio posle napada.

Lapid je to ocenio kao „cirkus“.

- Uzaludno je tražiti od ministara ove vlade da se ponašaju odgovorno. Oni moraju da prestanu da pričaju i prete Iranu u medijima - dodao je lider izraelske opozicije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:13