- Zastava Rusije / - UNSPLASH ILUSTRACIJA
16/03/2024 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drugi dan predsjedničkih izbora u Rusiji: Izlaznost oko 35 odsto, zabilježen niz incidenata

Drugog dana predsjedničkih izbora u Rusiji otvorena su biračka mjesta, nakon niza incidenata koji su pratili prvi dan glasanja.

Tokom prvog dana glasanja oko 35 odsto glasača je iskoristilo svoje biračko pravo. Prema najnovijim podacima, koji se ažuriraju u realnom vremenu, izlaznost na predsjedničkim izborima u Rusiji je oko 36,72 odsto na teritoriji cijele zemlje, piše RTS.

Međutim, postoje i rekorderi u glasanju, pa je u pojedinim okruzima na birališta već izašlo više od 60 odsto glasača.

U Moskvi je glasalo oko 37 odsto birača, a više od 80 odsto njih je odlučilo da ne glasa direktno na biračkim mjestima, već da elektronski bira svog predsjednika.

Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak i to će biti preliminarni rezultati, s obzirom da se glasa na više načina.

Prvi put u istoriji Rusi biraju predsjednika tri dana, do 17. marta, a 112 miliona birača može da glasa zaokruživanjem listića kao i ranije, elektronski od kuće, kao i elektronski na samim biralištima.

Za mjesto šefa države bore se četiri kandidata, među kojima je i aktuelni predsjednik Vladimir Putin. Pravo glasa ima 112 miliona građana. Prvi put na predsjedničkim izborima glasaju stanovnici Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti. Glasanje traje do sjutra uz velike mjere bezbjednosti.

Juče je zabilježeno nekoliko incidenata. Na pet biračkih mjesta je bilo pokušaja da se ubaci boja u glasačke kutije, na nekoliko mjesta je bilo pokušaja paljenja biračkih glasačkih kutija. Za takva djela ruski zakoni prepisuju zatvorske kazne do pet godina.

Ono što karakteriše ove izbore su visoke mjere bezbjednosti. One su prisutne i na samim biračkim mjestima, prolazi se više provjera da bi moglo da se pristupi glasanju. Razloga za to svakako ima, s obzirom na to da je od jutra na snazi vazdušna opasnost u nekoliko oblasti.

Spriječrn je i jedan pokušaj sabotaže na sibirskoj željeznici. Agenti FSB-a priveli su jednog, kako su naveli, agenta ukrajinskih trupa koji je pokušao da izvrši sabotažu.

Veliki broj akreditovanih medija prati ove izbore što iz Rusije što iz inostranstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:50