/ - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
26/05/2023 u 07:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki general: Tražili smo od Ukrajinaca da ne koriste naše oružje

To je uslijedilo nakon optužbi Rusije da je proukrajinska policija koristila američka oklopna vozila pri upadu na rusku teritoriju

General Mark Majli, načelnik združenog štaba američkih oružanih snaga, istakao je da njegov ukabinet pregledava slike vozila i vojne opreme s društvenih mreža koji se tiču upada policije u ponedjeljak u rusku regiju Belgorod, prenosi Avaz.ba.

- SAD traži od Ukrajine da ne koristi američku vojnu opremu za napade unutar Rusije - rekao je najviši američki general.

To je uslijedilo nakon optužbi Rusije da je proukrajinska policija koristila američka oklopna vozila pri upadu na rusku teritoriju.

- Ne mogu to reći s definitivnom tačnošću ovaj minut - a vidio sam isti video - je li to američka oprema ili ne, koja je bila priroda napada i ko je šta učinio kome. Tražili smo od Ukrajinaca da ne koriste opremu dopremljenu iz SAD-a za direktne napade u Rusiji - kazao je Majli na konferenciji za medije u Pentagonu.

Snimci nekih uništenih vozila koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije pokazala su američku opremu poput vojnih kamiona Humvee.

Rojters je uspio potvrditi lokaciju oštećenih vozila i detalje prikazane u tom videu, iako nije uspio potvrditi datum kad je video snimljen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:50