/ - FOTO VIDEO: BA.VOANEWS.COM
05/05/2022 u 20:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борба за право на абортус у САД

Амерички Врховни суд, како преносе медији, жели да поништи право на абортус у САД. Али, жене неће тако лако дозволити да им се то право одузме, сматра новинарка DW Кристина Бергман

Амерички Врховни суд, како преносе медији, жели да поништи право на абортус у САД. Али, жене неће тако лако дозволити да им се то право одузме, сматра новинарка DW Кристина Бергман.

Амерички предсједник Џо Бајден осудио је нацрт одлуке у којој се наводи да се Врховни суд залаже за поништавање значајне одлуке Рое против Вејда из 1973. године која је легализирала абортус у цијелој земљи. Ово питање би требало да подстакне бираче уочи избора за Конгрес у новембрум пише ВОА.

" Е сад је доста. Мало по мало, конзервативци у САД су последњих година враћали вријеме уназад. У појединим савезним државама донели су законе против абортуса који су прогресивно ограничавали право жена на побачај, а који су били на снази од значајне пресуде „Рое против Вејда“ из 1973. године. Правно су ограничили до те мјере да су то, без обзира на околности, учинили готово немогућим. А наш гнијев је растао због невјероватног лицемерја оних који с једне стране тобоже бране слободу појединаца, а с друге стране желе да контролишу њихове најинтимније одлуке. Сада је, дакле, постигнут „велики успјех“, циљ за који се Републиканска партија није либила да слиједи чак ни демагога попут Доналда Трампа. Јер, ако текст пресуде Врховног суда САД који је процурио у јавност, а који се односи на строги закон о абортусу у Мисисипију, буде за неколико недеља и објављен и постане закон, онда ће државе саме поново да одлучују да ли је абортус незаконит и кажњив. А према Центру за репродуктивна права, организацији за људска права која се залаже за самоопредељење жена, то значи да жене у више од половине америчких држава више неће имати права на абортус. У некима одмах након пресуде Врховног суда ", навела је она.

" Конзервативци, међутим, не би требало прерано да се радују, јер и ако ако се правна ситуација буде вратила на стање прије 1973. године, сада ипак постоји једна велика разлика: ми жене то нећемо да трпимо. И имамо савезнике. Већина Американаца подржава право на абортус и противи се поништавању одлуке Врховног суда из 1973. И такво мишљење је већ годинама постојано ", истакла је новинарка.

" Сви који су се борили и имали користи од права на самоопредјељење седамдесетих година прошлог вијека удружиће снаге са онима којима се данас одузима то право. И исказаће своју солидарност – ријечима, дијелима и донацијама. Већ постоје начини и средства за оне жене које живе у државама са изузетно рестриктивним законима о абортусу да ипак абортирају. Понекад је то заморно и скупо, јер, наравно, закони о забрани „хришћанских“ фундаменталиста углавном погађају сиромашне и необразоване жене. Али, није немогуће. Абортус ће и даље бити легалан у многим америчким државама. А на располагању нам је још нешто: друштвене мреже. Крици који су потресли Твитер нису могли да се игноришу. Одмах по објављивању првих извештаја о нацрту пресуде, дошло је до протеста испред Врховног суда у Вашингтону. Милиони жена – и мушкараца – у многим америчким градовима, од Њујорка и Вашингтона, преко Денвера, па до Сан Франциска, протестоваће због тога што би њихова најгора ноћна мора ускоро да се оствари. И они ће се организовати ", закључила је.

https://www.dw.com

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 12:35