Žozep Borelj / - EPA
22/07/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Borelj: Mađarski stavovi prema Ukrajini, Rusiji i Kini su neprihvatljivi

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razmotriće odgovor na putovanja mađarskog premijera Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozef Borelj.

Mađarska je u julu preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje blokom, a Orban je gotovo odmah otišao u Moskvu i Peking u, kako je opisao, „mirovnu misiju“ uprkos tome što niko od njegovih partnera u EU-u toga nije bio svjestan niti ga je ovlastio da to učini.

Orban je ranije napustio samit NATO-a kako bi se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Orbanov ministar spoljnih poslova otad dovodi u pitanje ulogu EU-a u Ukrajini, prenosi N1.rs.

Ministri spoljnih poslova EU bojkotovaće samit u Mađarskoj: Politico otkriva detalje plana

-Razgovaraćemo o tome što se dogodilo i stavovima koje je zauzela mađarska vlada -rekao je Borelju, opisujući ih kao „neprihvatljive“. Neke članice Unije žele da blok pokaže čvršći stav prema Budimpešti.

Orban o kritikama Borelja, nakon posete Moskvi: To su birokratkse besmislice

Spominje se bojkotiranje ili prisutnost manjeg broja ministara na neformalnom sastanku u Budimpešti krajem kolovoza, iako postoje podjele među zemljama o korisnosti tog poteza.  Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je novinarima po dolasku u Bruxelles da Borelj predstavlja vanjsku politiku EU-a te da „ne čudi što su egotripovi“ mnoge iritirali.

Luksemburški ministar spoljnih poslova Gzavije Betel rekao je da će ići na neformalni sastanak krajem avgusta i poručio da je važno da se nastavi dijalog s Budimpeštom.

-Ignorisati ili ne odabrati dijalog bila bi greška-rekao je.

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini i čelnik EU-a s najsrdačnijim odnosima s Putinom, više puta je blokirao odluke o vojnoj pomoći Ukrajini.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijarto kritikovao je blok u objavi na društvenim mrežama uoči sastanka u ponedeljak.

-Briselska spoljnopolitička birokratija i čelnici nekih zemalja EU-a već nedeljama škrguću zubima zbog naše mirovne misije, iz frustracije njihove neuspešne strategije- rekao je Szijarto, dodajući da su putovanja otvorila vrata za nastavak diplomatije.

-Sve što dobijamo od naših briselskih i evropskih prijatelja je detinjasti bojkot i verbalni karate-rekao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 00:18