Ilustracija / - EPA
30/06/2024 u 20:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dva šumska požara gore u blizini Atine, dijelu stanovništva naređena evakuacija

Zbog dva velika šumska požara koji bukte u blizini Atine lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Prvi požar izbio je rano popodne i približavao se luci Lavrio oko 60 kilometara jugoistočno od Atine. Lokalne vlasti su saopštile da su izgorele najmanje četiri kuće i nekoliko automobila. Nema prijavljenih žrtava.

Drugi požar je kasnije počeo sjeverno od Atine u blizini predgrađa Stamata. Goreo je kroz šikaru i šumu i kretao se na planinu Penteli, jednoj od četiri planine koje okružuju područje glavnog grada.

Ukupno 230 vatrogasaca, 17 aviona i 12 helikoptera pokušavalo je da ugasi oba požara, saopštila je vatrogasna služba, međutim avioni i helikopteri mogu da rade samo po dnevnom svijetlu.

Toplo i suvo vrijeme, u kombinaciji sa jakim vjetrom, doprinosi širenju požara. Očekuje se da će temperature od preko 30 stepeni Celzijusa porasti u ponedjeljak i u utorak.

Požari su postali redovna godišnja pojava u regionu Sredozemlja. Ranije ovog mjeseca, Grčka i Turska su doživjele velike požare.

Požari kod Atine: Pet helikoptera i 60 vatrogasaca gase vatru

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 20:35