/ - PHOTO BY STANISLAV VDOVIN ON UNSPLASH - ZASTAVA IZRAEL, IZRAEL
22/02/2024 u 16:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavna izraelska vojna pravnica upozorila na neprihvatljivo ponašanje vojnika u Gazi

Šef izraelske vojske je poručio vojnicima da je cilj pobjeda i poraz okrutnog neprijatelja, koji zaslužuje gorki gubitak, ali da to nije genocid

Glavna izraelska vojna pravnica general-major Jifat Tomer-Jerušalmi upozorila je ove nedjelje komandante na nelegalne akcije vojnika u Pojasu Gaze, prenosi N1.rs.

- Naišli smo na slučajeve neprihvatljivog ponašanja koje odstupa od vrednosti IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) - napisala je ona u poruci.

Kao primjere je navela "neprikladne izjave koje ohrabruju neprihvatljiv fenomen, neopravdano korišćenje sile, uključujući (silu) protiv pritvorenika, krađu, koja uključuje odnošenje privatne imovine u neoperativne svrhe i uništenje civilne imovine suprotno protokolima", prenijeli su izraelski mediji.

Uz to je ocijenila da neki incidenti prevazilaze disciplinski domen i prelaze u kriminal.

- Ti akti i izjave, djela indivudua koji ne predstavljaju kolektiv, su suprotni IDF kao profesionalnoj, moralnoj i dostojanstvenoj vojsci i nemaju mjesta u njoj - zaključila je Tomer-Jerušalmi.

Takođe je rekla da takvi akti pričinjavaju državi Izrael stratešku štetu u međunarodnoj areni.

Sada su u toku istrage poslije kojih će se odlučiti da li valja preduzeti disciplinske ili krivične mjere.

Upozorenju pravnice je prethodila poruka načelnika Generalštaba Izraela general-potpukovnika Hercija Halevija koji je poslao upozorenje vojnicima da vojska nije u ubilačkom pohodu, da ne djeluje iz osvete, niti sprovodi genocid u Gazi u ratu protiv Hamasa koji traje više od četiri mjeseca.

- Mi se ponašamo kao ljudska biće i za razliku od našeg neprijatelja zadržavamo našu humanost. Moramo biti oprezni da ne koristimo silu kada nije potrebna, da pravimo razliku između terorista i onih koji to nisu, da ne uzimamo ništa što nije naše, kao suvenir ili oružje i da ne snimamo osvetničke filmove - rekao je Halevi.

Ovim upozorenjima prethodio je članak u Njujork tajmsu pod naslovom "Šta su otkrili video snimci izraelskih vojnika: navijačko uništenje i ismijavanje stanovnika Gaze".

Na snimcima se vide izraelski vojnici koji daju pogrdne izjave o Palestincima, oštećuju civilnu imovinu i osmehuju se pred kamerama dok voze buldožere i koriste ekploziv.

Američki list prenio je izjavu izraelske vojske koja je takve snimke vojnika označila "sramotnim".

Šef izraelske vojske je poručio vojnicima da je cilj pobjeda i poraz okrutnog neprijatelja, koji zaslužuje gorki gubitak, ali da to nije genocid, aludirajući očito na optužbe za genocid i aparthejd sa kojima se Izrael suočava u najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:30